Home Over het project Werkzaamheden en planning Archief & Zoeken Contact English
Afbeelding

Nieuwe 15G tram vergunning om reizigers te vervoeren

Wendy van der Meulen | woensdag 15 juli 2020
Wendy

GVB heeft op maandag 13 juli 2020 de vergunning voor de ingebruikname van de nieuwe 15G trams ontvangen. Deze zogenoemde Indienststellingsvergunning is verleend door de afdeling Metro en Tram van de gemeente Amsterdam. Een mooie mijlpaal na alle uitvoerige testen die het afgelopen jaar gedaan zijn met een aantal van deze nieuwe trams.

Bron: GVB

Bij de testfase waren ook veiligheidsadviseurs van de gemeente, en bijvoorbeeld de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) betrokken. Het gaat hier om de vergunning voor niet-gekoppeld rijden met de 15G tram. De vergunningaanvraag voor gekoppeld rijden (twee trams aan elkaar gekoppeld) loopt nog. Dit is een apart traject. De nieuwe 15G trams komen van de Spaanse fabrikant CAF. De aankoop gebeurt met subsidie van de Vervoerregio Amsterdam en in samenwerking met de gemeente Amsterdam.

Vergunning

De vergunning die is verleend, is een type-vergunning. Dit betekent dat op basis van de veiligheidsbewijsvoering van het eerste voertuig van dit type, een vergunning is verleend. Voor de overige voertuigen van dit type worden daarna – op basis van een conformiteitsverklaring, die aantoont dat ze hetzelfde zijn als het eerste voertuig, vergunningen verleend. Het voertuig voldoet aan alle wettelijke toelatingseisen zoals die gesteld worden in de Wet lokaal spoor. Nu deze Indienststellingsvergunning verleend is, staat de weg dus vrij voor GVB om reizigers te gaan vervoeren met de nieuwe 15G tram.

Lijn 25

De nieuwe 15G trams gaan in elk geval vanaf eind 2020 met reizigers de dienstregeling in op de vernieuwde Amstelveenlijn, lijn 25. Voor die tijd wordt er nog uitvoerig getest op de Amstelveenlijn zelf. Dat gebeurt door het indienstellingsteam van de Amstelveenlijn, tijdens de ‘test- en oefenperiode’. Het is mogelijk dat GVB voor die tijd ook een aantal nieuwe 15G trams op een andere, bestaande lijn(en) in de stad inzet. Mocht dat het geval zijn, dan melden ze dat zoveel mogelijk op hun website en social media kanalen.

@GVBnieuws

Inmiddels zijn er 11 nieuwe 15G trams in Nederland. Op 2 juli rolde grootwagennummer 3011 van het transport op het inzetspoor in Diemen. Op 9 juli volgde grootwagennummer 3022. Tram 3001 is nog in Spanje voor wat aanpassingen, maar komt uiteraard ook weer terug naar Nederland. De 15G trams blijven de komende periode druppelsgewijs binnenkomen. Telkens als een nieuwe tram aankomt vanuit Spanje, meldt GVB dat op hun @GVBnieuws twitteraccount.

Van links naar rechts: Erik Bouma, Hoofd Vergunningen, Toezicht en Handhaving bij Metro en Tram, gemeente Amsterdam. Esther Tolner, Projectmanager 15G, GVB Vincent de Graaff, manager GVB Activa
Foto: GVB

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

16 juli 2020 | 00:03

Rob

Ziet lekker uit met de nummer 25! Ik kan niet wachten de hele lijntje te rijden in de achtertramdeel, wat een aparte ding!

Schrijf een reactie
0
+1
Wil u dit bericht delen?