Home Over het project Werkzaamheden en planning Archief & Zoeken Contact English
Afbeelding

Lijn 25 krijgt tijdelijke halte naast station Amsterdam Zuid

Wendy van der Meulen | donderdag 18 maart 2021
Wendy

De begin- en eindhalte van lijn 25 komt voorlopig aan de Eduard van Beinumstraat, aan de noordkant van station Amsterdam Zuid. Dat zijn de opdrachtgevers van Zuidasdok overeengekomen.

Het gaat om een tijdelijke oplossing, maar wel een die jarenlang mee moet gaan. Op dit moment begint en eindigt lijn 25 aan de Strawinskylaan. Deze halte verhuist in de 2022 naar de Eduard van Beinumstraat. De begin- en eindhalte ligt dan direct naast het station, waardoor er sprake is van een snellere overstap. Reizigers hoeven niet meer van de Strawinskylaan via het Zuidplein naar de trein of metro te lopen. Als de tweede reizigerstunnel, de Brittenpassage, in gebruik wordt genomen, ligt de halte dicht bij de ingang van het station.

Definitieve plek

Dit besluit volgt op een verkenning van de Vervoerregio Amsterdam en het project Zuidasdok naar een betere, tijdelijke begin- en eindhalte voor de tram. Tijdelijk, omdat de definitieve halte aan de Arnold Schönberglaan komt, aan de zuidkant van station Amsterdam Zuid. De definitieve halte ligt dan bovenop het dak van de toekomstige zuidelijke tunnel van de A10. Aanvankelijk zou Zuidasdok het nieuwe tramstation op de Arnold Schönberglaan in 2025 opleveren. Tot die tijd zou lijn 25 gebruikmaken van de huidige tramhalte van lijn 5, aan de Strawinskylaan. Door vertraging van Zuidasdok duurt het nu aanzienlijk langer totdat het nieuwe tramstation er is: op zijn vroegst eind 2028. Alle betrokken partijen zijn het erover eens dat deze periode te lang is. Het is daar al zeer druk met openbaar vervoer en taxi’s. Tel daar de loopafstand van en naar het station bij op en het reizigerscomfort is dan verre van optimaal.

Noordelijke tunnel A10

De tijdelijke halte op de Eduard van Beinumstraat ligt echter in de weg voor de bouw van de noordelijke snelweg tunnel. De halte wordt dan ook opgeheven op het moment dat Zuidasdok start met de bouw van de noordelijke snelwegtunnel. Volgens de huidige inzichten is dat tussen 2026 en 2029. Op het moment dat de locatie nodig is voor de bouw, verplaatst de halte voor lijn 25 alsnog tijdelijk terug naar de Strawinkylaan totdat het dak van de zuidelijke snelwegtunnel klaar is en het tramstation zijn definitieve plek krijgt.  Zuidasdok en de Vervoerregio Amsterdam willen beide deze tussenliggende periode zo kort mogelijk laten zijn.

De locatie voor de nieuwe tijdelijke eindhalte aan de Eduard van Beinumstraat ten noorden van de A10.

De locatie voor de nieuwe tijdelijke eindhalte aan de Eduard van Beinumstraat ten noorden van de A10.

2Amsterdam

Zuidasdok stelt het terrein voor de tramhalte aan de Eduard van Beinumstraat ter beschikking aan het project Amsteltram vanaf het moment waarop dit vrij wordt gegeven door de aannemer van 2Amsterdam. Dit bouwproject – de vernieuwing van twee torens tot hotel en kantoor – neemt nu nog de ruimte aan de Van Beinumstraat in beslag. Volgens de huidige planning is 2Amsterdam in de zomer 2021 klaar en is ook de openbare ruimte dan ingericht.

Nu nog bouwterrein, straks de tijdelijke begin- en eindhalte van lijn 25.

Nu nog bouwterrein, straks de tijdelijke begin- en eindhalte van lijn 25.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.
Wil u dit bericht delen?