Home Over het project Werkzaamheden en planning Archief & Zoeken Contact English 日本語
Foto bij
donderdag 27 juni 2019

Gigantische zomeroperatie van Buitenveldert t/m Stadshart

Els de Canniere

Hoofdaannemer VITAL voert vanaf 14 juli tot en met 25 augustus een gigantische zomeroperatie uit. In zes weken tijd worden de twee ongelijkvloerse kruisingen bij Kronenburg en Zonnestein aangelegd, en worden alle haltes en spoorinfrastructuur van Buitenveldert tot en met het Stadshart vernieuwd. In deze periode rijden tram 5 en 6 niet, bus 45 rijdt dan tussen station Amsterdam Zuid en Busstation Amstelveen. VITAL werkt in deze periode in Amstelveen-Noord van maandag tot en met zondag van 07:00 tot 23:00 uur aan één stuk door plus een aantal nachten. Na deze zomerwerkzaamheden rijden tram 5 en 6 over het vernieuwde spoortracé en door de verdiepte bakken van Kronenburg en Zonnestein richting het Stadshart.

Buitenveldert: vernieuwen halte Van Boshuizenstraat en spoortracé Cannenburg – Uilenstede

In de zomerperiode vernieuwen we in Buitenveldert de halte Van Boshuizenstraat en het spoor van Cannenburg tot Uilenstede. Net als bij de andere haltes van de Amstelveenlijn halen we het hoge/lage perron van de Van Boshuizenstraat weg en vervangen we deze door een laag perron. Voor de spoorvernieuwing brengen we nieuwe spoorstaven aan, reinigen en vernieuwen we het ballastbed. Veel ballast wordt hergebruikt. Dit gebeurt met een speciale spoor- en onderhoudsmachine, een zogenaamde kettinghor.  De inzet van de kettinghor voor lokaal spoor is uniek, omdat deze machines meestal worden ingezet voor landelijk treinspoor.

 • sloopwerkzaamheden halte Van Boshuizenstraat: 14 – 22 juli
 • nieuwbouw halte van Boshuizenstraat: 30 juli – 19 augustus
 • laatste week juli: spoorvernieuwing Cannenburg – Uilenstede

Aanleg ongelijkvloerse kruisingen Kronenburg en Zonnestein

In zes weken tijd worden de ongelijkvloerse kruisingen bij Kronenburg en Zonnestein aangelegd. Het spoor wordt verwijderd, de bouwkuipen worden ontgraven, betonwerk wordt uitgevoerd, ruwbouw wordt afgewerkt, en het spoor en perrons worden aangelegd. Na deze zes weken rijden tramlijnen 5 en 6 door de verdiepte bakken bij Kronenburg en Zonnestein richting het Stadshart.

Uilenstede tot en met het Stadshart: vernieuwen haltes en spoorinfrastructuur

In dezelfde periode vernieuwen we alle haltes vanaf Buitenveldert tot en met het Stadshart, inclusief de spoorinfrastructuur. Dit betreft de haltes Van Boshuizenstraat, Uilenstede, Onderuit, Oranjebaan en Stadshart. Voor het vernieuwen van deze haltes, halen we de huidige hoge/lage perrons weg en vervangen we deze door nieuwe lage perrons die geschikt zijn voor de nieuwe laagvloerse trams. Ook vernieuwen we de spoorinfrastructuur tussen de voormalige spoorovergang Cannenburg en halte Stadshart. Hiervoor verwijderen we het spoor, reinigen en vernieuwen we de ballast met een speciale spoor- en onderhoudsmachine, de zogenaamde kettinghor, en bouwen we het spoor terug.

Hinder is helaas onvermijdelijk

Tijdens deze zomerwerkzaamheden merkt u dat we bezig zijn met de Amstelveenlijn. Er zal onder andere sprake zijn van lawaai, stof, trams die vervangen worden door bussen, verkeersomleidingen en bouwverkeer. Waar mogelijk proberen we de hinder te beperken, door bijvoorbeeld de werkzaamheden met het meeste lawaai zoveel mogelijk overdag uit te voeren. De zomeroperatie die VITAL in zes weken gaat uitvoeren is echter naar Nederlandse begrippen een gigantische operatie.

Werktijden

 • Er wordt gewerkt van maandag tot en met zondag van 07:00 tot 23:00 uur en daarnaast enkele nachten.
 • VITAL heeft op basis van de verleende geluidsontheffing de mogelijkheid om bij een technische noodzaak en na toestemming van de gemeente Amstelveen door te werken in de nacht. Het werkgebied is hiervoor in meerdere zones verdeeld. Per zone mag – wanneer daar een noodzaak voor is – enkele nachten doorgewerkt worden.
 • Het inhijsen van de liften bij de haltes Uilenstede, Onderuit en Oranjebaan duurt één nacht per halte, het inhijsen van de dekken van de ovatondes bij Kronenburg en Zonnestein duurt twee nachten per kruising. Deze werkzaamheden staan gepland voor augustus.
 • Er zijn ook activiteiten op de opslag-/werkterreinen Ouderkerkerlaan, Gondel/Groenelaan en opstelterrein.
 • Voor iedere halte wordt een kleinschalig werkterrein ingericht met een bouwkeet en opslag van materialen. Veelal is dit op en nabij de halte, op een grasveld of berm. Deze terreinen zullen er zo kort mogelijk staan, maar vaak toch voor een langere periode.

Geluid

 • Gedurende de gehele zomerperiode zullen er in totaal meer dan 1.000 medewerkers hun bijdrage leveren en 16 uur per dag en 7 dagen in de week werken, en daarnaast ook enkele nachten doorwerken.
 • Aan- en afvoer van materiaal vindt plaats via het spoor en gebeurt in de nachten voor- en na de zomerperiode. In de nachten na de zomerperiode vinden er eventueel ook onderhoudswerkzaamheden plaats aan het spoor.
 • Grote hoeveelheid bouwverkeer, onder andere bij de werk- en opslagterreinen.
 • Sloopwerkzaamheden van de haltes.
 • Inzet van de kettinghor en stopmachine.
 • Plaatsen en trekken van damwanden bij de haltes Oranjebaan en Onderuit.

Openbaar Vervoer

 • Tram 5 en 6 rijden niet van 14 juli tot en met 25 augustus. In deze periode rijdt bus 45 tussen station Amsterdam Zuid en Busstation Amstelveen.
 • Aanpassingen aan routes 45/55/nachtbussen gedurende enkele avonden en nachten tijdens het inhijsen van de liften.

Lees verder onder het filmpje.

Autoverkeer Buitenveldert

De gehele zomerperiode is de linkerrijstrook op de Buitenveldertselaan, tussen de Kastelenstraat en de Van Boshuizenstraat, afgesloten voor autoverkeer: 14 – 22 juli in beide richtingen, 30 juli – 19 augustus richting Amsterdam.

Aanvullende beperkingen:

 • 14 t/m 23 juli: linksaf slaan op de Buitenveldertselaan richting het zuiden, de Van Boshuizenstraat in, is niet mogelijk. Omleiding via de ventweg.
 • Elke dag in de laatste week van juli: afsluiting van één rijstrook op gedeelte Buitenveldertselaan tussen Cannenburg en Uilenstede.

Autoverkeer Uilenstede – Stadshart

In de gehele zomerperiode gelden de volgende beperkingen voor het autoverkeer in de omgeving van Uilenstede tot en met het Stadshart:

 • Grote hoeveelheid vrachtverkeer gedurende de gehele zomer.
 • Verkeer op de Beneluxbaan rijdt de gehele zomer over één rijstrook in beide richtingen. Er geldt een snelheidsbeperking van 50 km/uur.
 • Kruisingsvlakken Kronenburg en Zonnestein zijn het grootste gedeelte van de zomer omgebouwd tot twee grote rotondes (VITALtondes), zodat verkeer naar de wijken mogelijk blijft.
 • Afsluiting spoorovergang over de Van Heuven Goedhartlaan nabij halte Stadshart. Doorgaand autoverkeer op de Van Heuven Goedhartlaan is niet mogelijk. Omleiding autoverkeer noordzijde via de Van Heuven Goedhartlaan, Meester G. Groen van Prinstererlaan en Beneluxbaan. Omleiding autoverkeer zuidzijde via de Beneluxbaan en Keerpuntweg. De Handelsweg blijft open, ook de parkeergarage Handelsplein blijft bereikbaar.

Aanvullende beperkingen:

 • Afsluiting Beneluxbaan in noordelijke rijrichting tijdens drie avonden en nachten (tussen 20:00 en 05:00) voor het inhijsen van de liften bij de haltes Uilenstede (11-12 augustus), Onderuit (15-16 augustus) en Oranjebaan (21-22 augustus)
 • 14 – 18 juli en 12 – 23 augustus: één grote rotonde rondom Kronenburg en Zonnestein.

Fietsers en voetgangers Buitenveldert

Voor fietsers en voetgangers in Buitenveldert gelden de volgende beperkingen:

 • 14 t/m 23 juli: afsluiting oversteek Zwaansvliet/Kastelenstraat aan de noordkant van de halte van Boshuizenstraat
 • 14 t/m 29 juli: afsluiting oversteek bij De Cuserstraat

Fietsers en voetgangers Uilenstede – Stadshart

Voor fietsers en voetgangers in omgeving Uilenstede – Stadshart gelden de gehele zomerperiode de volgende beperkingen, naast de reeds bestaande omleidingen:

 • Afsluiting spoorovergang over de Van Heuven Goedhartlaan nabij halte Stadshart. Omleiding voetgangers en fietsers: over het Handelsplein aan de westzijde van de Van Heuven Goedhartlaan. Omleiding bromfietsers: over het fietspad langs de Meester G. Groen van Prinstererlaan, Beneluxbaan en Handelsweg.
 • Afsluiting onderdoorgang bij Oranjebaan aan de zuidzijde. Omleiding via de onderdoorgang aan de noordzijde.

Aanvullende afsluitingen fietsers

 • 15 – 19 juli en 28 – 29 juli: afsluiting tunnel bij Onderuit. Omleiding richting het noorden via oversteek Biesbosch. Omleiding richting het zuiden via Oranjebaan
 • 12 – 23 augustus: afsluiting oversteek Biesbosch. Omleiding vanuit het noorden via Uilenstede. Omleiding vanuit het zuiden via fietstunnel Onderuit.

Aanvullende afsluitingen voetganger

 • 12 – 23 augustus: afsluiting oversteek Biesbosch. Pendelbus voor voetgangers die rijdt van de westelijke bushalte Biesbosch naar de oostelijke bushalte Biesbosch en vice versa. Reistijd = 2 minuten. Pendelbus rijdt van 5.30 tot 1.00 uur

Overige hinder

 • Door de grote hoeveelheid bouwverkeer is er hinder te verwachten van stof/vuil. VITAL zal waar nodig maatregelen nemen om de weg schoon te houden door de inzet van veeg- en zuigwagens, en het sproeien met water om stofvorming te voorkomen.
 • Door het uitvoeren van werkzaamheden in de avond en nacht is er extra verlichting nodig. Hiervoor worden maatregelen genomen om deze alleen richting de bouwplaats op te stellen. Hierdoor wordt er geen specifieke hinder met betrekking tot licht verwacht.
 • VITAL streeft ernaar om de omgeving zo min mogelijk te belasten met de auto’s van medewerkers. Deze worden zoveel mogelijk op de werkterreinen geparkeerd. In de omgeving wordt er voor de medewerkers gebruik gemaakt van niet-openbare parkeerterreinen.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

22 augustus 2019 | 13:42

Els de Canniere | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

Update oversteek Biesbosch
Na een afsluiting van 10 dagen is de oversteek bij Biesbosch zojuist weer opengegaan

reageer op Els de Canniere | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
19 augustus 2019 | 14:34

Danielle Opdam | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

Update zuidelijke fiets-voetgangers onderdoorgang halte Oranjebaan langer afgesloten:
De fiets- en voetgangers onderdoorgang bij Oranjebaan aan de zuidzijde is tot en met donderdag 5 september afgesloten. De omleiding gaat via de onderdoorgang aan de noordzijde.

reageer op Danielle Opdam | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
4 augustus 2019 | 19:55

Rudie van Balderen

Ik kijk met veel plezier naar de werkzaamheden via de webcam
Wat wordt er hard gewerkt! Al dat beton dat gisteren en vandaag, zondag, gestort is!
Grappig te zien hoeveel er gelopen wordt. Loopt er iemand naar het noorden, dan loopt een ander prompt weer naar het zuiden..
@Wendy een vraag: Te zien is op de webcam bij Kostverloren in de rechter-beneden hoek,hoe vandaag en gisteren mannen bezig zijn met een aantal “kistjes”, waar vast beton in gegoten gaat worden.
Maar ze staan er met z’n vieren omheen, steeds weer opnieuw. Wat maken ze daar voor ingewikkelds, dat het meer dan een dag moet kosten?
Nogmaals complimenten

reageer op Rudie van Balderen
5 augustus 2019 | 09:34

Harold Topper |

@rudie: Bedankt voor de complimenten! Rechtsonder in beeld is men bezig met de fundering van de trappen. De maatvoering hiervan dient zeer nauwkeurig plaats te vinden. Daarom gaat kost het meer tijd dan andere activiteiten die je op de webcam ziet plaatsvinden.

reageer op Harold Topper |
3 augustus 2019 | 18:06

anoniem

Voor de liefhebber, hierbij 2 links naar webcams van zowel Sportlaan als Kronenburg.
http://netcamera.nl/bouw/amstelveen/kronenburg/
http://netcamera.nl/bouw/amstelveen/sportlaan/

reageer op anoniem
2 augustus 2019 | 12:34

Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

Update werkzaamheden Van Boshuizenstraat: Er is voor de nieuwbouw van de halte Van Boshuizenstraat meer werkruimte nodig dan verwacht. Dit zorgt voor de volgende stremmingen:
• T/m zaterdag 17 augustus blijft de oversteek voor fietsers en voetgangers bij Zwaansvliet/Kastelenstraat afgesloten.
• Maandag 5 t/m zaterdag 17 augustus is linksaf slaan voor autoverkeer op de Buitenveldertselaan richting het zuiden, de Van Boshuizenstraat in, niet mogelijk. Omleiding loopt via de Ventweg.

reageer op Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
23 juli 2019 | 23:54

Gerben Drost

Tropisch de komende dagen.
Let goed op de werkers. Leg de werkzaamheden zonodig stil! Komt niet op een paar dagen of weken aan.
Geen doden bij deze operatie!

reageer op Gerben Drost
29 juli 2019 | 10:31

Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

@H Vroege: Vervelend om te horen. Ik heb uw melding doorgezet naar VITAL.

reageer op Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
27 juli 2019 | 06:21

H Vroege

Gisteren daar gewerkt. Ook zeer warm.
Maar geen fruit, geen limonade, geen ijs en water was er inderdaad maar daar kon je thee van zetten zo warm was het. Van de tenten werd geen gebruik gemaakt omdat het veel te warm was binnen in de tent.

reageer op H Vroege
24 juli 2019 | 07:25

Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

@Gerben Drost: Dank voor uw bericht. Het zijn zeker warme dagen voor de medewerkers buiten. VITAL heeft maatregelen getroffen zoals extra pauzes, tenten voor schaduw, extra water, limonade en fruit.

reageer op Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
23 juli 2019 | 08:54

Ben Rousseau

Worden de werkzaamheden aangepast aan de hitte van de komende dagen?

reageer op Ben Rousseau
24 juli 2019 | 07:29

Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

@Ben Rousseau: Vooralsnog worden de werkzaamheden niet aangepast, wel heeft VITAL maatregelen getroffen zoals extra pauzes, tenten voor schaduw, extra water, limonade en fruit.

reageer op Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
20 juli 2019 | 15:33

Harold Topper |

De komende zeven avonden voeren we testwerkzaamheden uit bij kruising Kronenburg. Hierbij is uitloop in de nacht mogelijk. Gemeente Amstelveen heeft hier een ontheffing voor verleend. Er wordt zo geluidsarm mogelijk gewerkt, maar er kan desondanks sprake zijn van hinder.

reageer op Harold Topper |
23 juli 2019 | 11:50

Martijn Roos

Okay dank voor de uitleg

reageer op Martijn Roos
23 juli 2019 | 07:46

Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

@Martijn Roos: Om er zeker van te zijn dat de fundering van de ongelijkvloerse kruising Kronenburg ook in de toekomst goed blijft presteren testen we de funderingspalen en –ankers.

reageer op Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
22 juli 2019 | 08:38

'Bart v H

Er vinden indrukwekkende werkzaamheden plaats momenteel. Petje af voor al die techneuten die 18u per dag alsmaar doorgaan…
Misschien een idee om beelden van een time-lapse camera op de website te plaatsen, vooral de transformatie naar de ongelijkvloerse kruisingen is iets bijzonders

reageer op 'Bart v H
21 juli 2019 | 16:32

Martijn Roos

Om wat voor een testwerkzaamheden gaat het eigenlijk? Dat wordt niet toe gelicht..

reageer op Martijn Roos
11 juli 2019 | 09:15

Els de Canniere | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

Update fietsenstallingen halte Uilenstede Stal je je fiets bij halte Uilenstede? Zorg dan dat je fiets voor zondag 14 juli 12:00 verplaatst is bij halte Uilenstede. Om 12:00 worden de bouwhekken rond halte Uilenstede opgesteld inclusief het gebied van de fietsrekken. Tijdens de zomer kun je in de omgeving van halte Uilenstede je fiets stallen op campus Uilenstede bij o.a. sportcentrum VU en Cultuurcentrum VU. Kijk hier voor locatie campus Uilenstede: https://www.google.nl/maps/@52.3212115,4.8715245,459m/data=!3m1!1e3.

reageer op Els de Canniere | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
29 juni 2019 | 18:47

Maartijn Roos

Het volgende probleem, de link Bewonersbrief zomerwerkzaamheden Uilenstede t/m Stadshart 01072019 DEF laat niet in. Ik krijg de melding: File not Found. Graag uitzoeken wat de oorzaak kan zijn.

reageer op Maartijn Roos
1 juli 2019 | 08:54

Els de Canniere | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

@Martijn: Dankjewel voor het melden Martijn! Het probleem is opgelost en de bewonersbrief kan geopend worden. Excuus voor het ongemak.

reageer op Els de Canniere | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
28 juni 2019 | 09:20

Monique Breeman

Kan ik bij kruispunt beneluxbaan , Sportlaan wel rechtdoor rijden ? Kom vanaf poortwachter en ga na kruispunt Sportlaan rechtsaf richting KPMG gebouw

reageer op Monique Breeman
4 juli 2019 | 08:47

Danielle Opdam | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

@Monique: u kunt bij kruispunt Beneluxbaan/ Sportlaan rechtdoor rijden.

reageer op Danielle Opdam | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
Wil u dit artikel delen?