Home Over het project Werkzaamheden en planning Archief & Zoeken Contact English 日本語
Foto bij
woensdag 25 april 2018

Amsteltram nieuwe naam voor tram tussen Uithoorn en Amsterdam Zuid

Wendy van der Meulen

De Amstelveenlijn wordt omgebouwd tot een hoogwaardige tramverbinding tussen Amstelveen Westwijk en station Amsterdam Zuid. Als de ombouw in 2020 klaar is, wordt de tram doorgetrokken naar het centrum van Uithoorn, de Uithoornlijn. Gezamenlijk ontstaat zo de eerste regionale tramlijn in onze regio.

Voor de vernieuwde én verlengde tramlijn konden inwoners van Amstelveen, Uithoorn en Amsterdam de afgelopen weken stemmen op onderstaande vijf namen. Bijna 2.500 mensen hebben hun stem uitgebracht, waarbij de naam Amsteltram met 32% van de stemmen de winnende lijnnaam is geworden!

  • Amstellandtram: 25%
  • Legmeerlijn: 26%
  • Poldertram: 12%
  • ViaVeenlijn: 5%
  • Amsteltram: 32%

De naam Amsteltram is een publieksnaam, net als de IJtram. Tegen de tijd dat de tram gaat rijden, krijgt hij een nummer, net als iedere andere tram in Amsterdam. De lijnnaam zal gebruikt worden wanneer gesproken wordt over de tramverbinding. De projectnamen ‘Amstelveenlijn’ en ‘Uithoornlijn’ blijven bestaan, maar uitsluitend voor de (tijdelijke) communicatie over de projecten.

Foto bij
De winnaars tezamen met wethouders Polak van Uithoorn en Veeningen van Amstelveen waren woensdag 25 april allemaal aanwezig bij de onthulling van de nieuwe naam en bijbehorende huisstijl.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

26 april 2018 | 08:54

Alain

Hoe zal deze lijnnaam concreet gaan terugkeren in de communicatie? Is het de bedoeling dat deze bijvoorbeeld op de trams en/of de haltes gaat terugkeren?

reageer op Alain
8 mei 2018 | 11:18

n-evo

De naam “Zuidtangent” is ook van de voertuigen verdwenen met de introductie van R-NET. Ik vind het verder totaal geen aantrekkelijke gedachte om een 3e huisstijl binnen het GVB-tramnet te creëren. We zijn daar net collectief met de metro van aan het afstappen, gaan we vervolgens weer een circus maken van het tramnet. Nee bedankt. ?

reageer op n-evo
26 april 2018 | 10:29

Alain

Dan leid ik hieruit af dat de naam vooral op het project betrekking heeft. Wat ik dan nog niet helemaal begrijp: waarom komt de naam dan niet in de plaats van Amstelveenlijn en Uithoornlijn? Ik begrijp namelijk dat deze namen nog in de projecten gebruikt zullen blijven worden. Je zou deze deelprojecten qua naam toch prima onder de noemer ‘Amsteltram’ kunnen scharen. ‘Amsteltram – vernieuwing in Amstelveen’ en ‘Amsteltram – verlenging naar Uithoorn’ liggen voor de hand.

Verder jammer dat de naam niet in het dagelijks gebruik gaat terugkeren. Het zou een sterke merknaam voor de lijn kunnen zijn, zoals men dat ooit ook voor de Zuidtangent deed. Ook prima te integreren met R-net.

reageer op Alain
26 april 2018 | 10:16

Wendy

@Alain: De naam/logo Amsteltram zal in de Amstelveenlijn-communicatiemiddelen een plekje krijgen, bijvoorbeeld op de homepage van de site en in de digitale nieuwsbrief. De eigen Amstelveenlijn-huisstijl blijft echter de huisstijl van het project. Om het visueel een familie te laten zijn is ervoor gekozen de Amsteltram een soortgelijke huisstijl te geven als de Amstelveenlijn, hetzelfde geldt voor de Uithoornlijn. Op de 15G trams en de vernieuwde tramhaltes zal de naam Amsteltram niet terugkeren. Die krijgen een R-net uitstraling en GVB-reizigersinformatie waarin het lijnnummer leidend is. Al zou het sprekende kleurenpalet van de Amsteltram wel voor erg fleurige trams en haltes zorgen :-).

reageer op Wendy
Wil u dit artikel delen?