
Tram 25 nu al te ervaren met virtual reality
Kunt u niet wachten tot eind 2020 tram 25 rijdt? Of wilt u alvast even proefzitten op de trambankjes van de nieuwe GVB-tram? Of bent u benieuwd naar hoe de rotonde van Kronenburg eruit komt te zien? Dat allemaal kunt u ervaren in de nieuwste virtual reality expositie in belevingscentrum Amstelveen InZicht.
Martijn Roos
Helaas, sluit ik mij aan bij de VRA@. In Buitenveldert en Amstelveen liggen ruime brede fietspaden, overal waar je het bedenken kunt. Ik ben ook een van de insprekers geweest, die de fiets graag ziet verdwijnen uit de voertuigen van de vernieuwde Amstelveenlijn. In de Metrovoertuigen worden de 2 wielers overal maar neer gekwakt, een hinderlijk sta in de weg opject. en ook tot interieur beschadingen leidt van de voertuigen. Dus ja, Het is zoals het is. Fietsen is gezond voor de mens. Nu nog graag de fiets uit de Metro en Lijn 26…
Schrijf een reactieanoniem
Krijgen de nieuwe trams ook een service balie?
Schrijf een reactieanoniem
Nee, dat hebben tweerichtingstrams nooit in Amsterdam.
Schrijf een reactieanoniem
Maar waarom hebben ze dan alleen maar tweerichtingstrams bestelt? Eenrichting trams zijn toch veel beter voor de rest van amsterdam?
Schrijf een reactieanoniem
Extra flexibiliteit: een tweerichtingstram kan op alle lijnen rijden, een eenrichtingstram niet.
Een probleem met tram 5 en 51 is altijd geweest dat GVB qua (snel)trams vrij strak in het jasje zit. Bij uitval van voertuigen kon niet geschoven worden met materieel omdat de overige trams en metro’s niet geschikt waren. Defecten leiden daardoor al snel tot rituitval. Hetzelfde probleem bij extra drukte in de spits: nergens kunnen extra trams vandaan gehaald worden omdat ze niet geschikt zijn naar Amstelveen. Ik kan me voorstellen dat ze die onwenselijke situatie niet weer willen herhalen en daarom nu een stuk ruimer besteld hebben.
Keerzijde van de medaille is dat je met een overschot van ruim 20 trams zit (exclusief reserve) waar geen conducteur op kan rijden. Waar die trams precies ingezet gaan worden is de vraag en doet GVB nogal geheimzinnig over.
Schrijf een reactieanoniem
Ah, ik denk zelf dat de 2-zijdige combino’s er beter uitzien. Bij lijn 26 kunnen bijvoorbeeld fietsen meegenomen worden. Nu moet ik letterlijk 10 kilometer (westwijk-station zuid) fietsen totdat ik bij het treinstation ben en daarna verder te reizen met de fiets in de trein. Ik vond het wel goed idee als de oude trams werden vervangen met combino’s.
Is dat dan niet mogelijk met de nieuwe trams?
Schrijf een reactieWendy van der Meulen
@Anoniem: In tram 25 kunnen straks geen fietsen mee (vouwfietsen overigens wel). Zij nemen erg veel ruimte in wat het veilig in- en uitstappen kan belemmeren. De fietsverbindingen tussen Amsterdam en Amstelveen worden straks weer beter als de fietsomleidingen langs de Beneluxbaan in het 2e/3e kwartaal van 2020 worden opgeheven. De enige uitzondering, die in de regio ooit op het ‘geen fietsen mee in de tram’-beleid is gemaakt, is de IJtram, lijn 26. Dit werd destijds besloten omdat de fietsverbinding naar IJburg niet goed genoeg werd bevonden.
Schrijf een reactieanoniem
@Wendy Beetje typisch dat in Amstelveen opeens de kwaliteit van de fietsverbinding zelf de enige afweging is en de afstanden niet langer worden meegewogen. De fietsverbindingen van en naar Noord (met gratis pont), Zuidoost en Nieuw-West zijn ook prima, toch mag de fiets mee de metro in.
Schrijf een reactieWendy van der Meulen
@Anoniem: Voornaamste reden van geen fietsen mee in een tram (in heel de regio Amsterdam m.u.v. de IJtram) is omwille van de veiligheid en dat hangt samen met de breedte van het materieel. Een tram is 2,4 meter breed, terwijl een metro 3 meter breed is. De voormalige sneltram was een compromis met een breedte van 2,65 meter.
Schrijf een reactieanoniem
Zeg je hiermee dat de situatie in de 26 eigenlijk onveilig is? Naar mijn weten zijn de trams van lijn 26 daar namelijk ook 2,4 meter breed. Waarom die uitzondering daar wel gemaakt kon worden niet helemaal duidelijk. Qua drukte zal lijn 26 niet onderdoen aan lijn 25, en dan rijdt die trams daar ook nog eens door een lange tunnel. Dan komen we toch weer terug dat alleen naar de kwaliteit van de fietsverbinding wordt gekeken en niet naar de afstand.
Schrijf een reactieWendy van der Meulen
@Anoniem: Mocht u meer willen weten over de afwegingen van wel of geen fietsen mee in de tram dan kunt u het beste contact opnemen met Klantenservice GVB of uw wens voor fiets mee in tram 25 kenbaar maken bij de gemeente Amstelveen.
Schrijf een reactieanoniem
Juist.
Schrijf een reactieanoniem
ik volg de hele discussie over het wel of niet meenemen van de fiets in tram 25.
Schrijf een reactieik ben met anderen naar een vergadering van de Vervoerorganisatie Groot Amsterdam geweest en die waren niet ontvankelijk voor welke opmerking dan ook dat wij Amstelveners wel de fiets mee willen nemen. zou niet kunnen in de liften die er worden geinstalleerd op de perrons en zeker bij de verdiepte perrons . er worden door mensen plannen gemaakt en niet verder gekeken dan uit Amsterdams oogpunt en wij moeten niet
zeuren . wij zijn al bijna 30 jaar verwend met de metro en nu een boemeltreintje waar niets meer kan.
ik vind het te triest voor woorden maar ja is nu eenmaal de sterken tegen de zwakkeren .
anoniem
Denk dat dit vooral is dat er wordt aangeboden wat er gevraagd wordt. Zoveel fietsen waren er gewoon niet in de 51.
Schrijf een reactieDanielle Opdam
@anoniem: In de nieuwe 15G trams die op lijn 25 gaan rijden is geen servicebalie. De nieuwe 15G trams zijn zogenaamde tweekopsvoertuigen. De tram heeft een bestuurderscabine aan elke kant. Ook heeft de tram aan beide zijde deuren. U vindt daar dus geen servicebalie zoals u die kent uit de Combino trams, maar GVB vult zijn serviceconcept daar straks op gepaste wijze in. Meer informatie over de nieuwe trams vind u op: gvb.nl/nieuwetram.
Schrijf een reactieMartijn Roos
Graag de juiste Lijnkleur van Lijn 25. Blauw-Wit-Blauw rechtop staand uitvoeren. Dit is de lijnkleur van Lijn 5. Dat klopt niet. Hoop dat het aan te passen is.
Schrijf een reactieBert Bus
Die kleuren slaan sowieso nergens op; drukdoenerige pretentieuze flauwekul,oftewel non-informatie.Onmiddelijk afschaffen want dit soort achterhaalde nostalgische flauwekul zaait alleen maar verwarring bij de reizigers. De GVB-buslijnen doen hier per slot van rekening ook niet aan mee.
Schrijf een reactieanoniem
Mij is het ook een raadsel waarom GVB die kleuren niet gewoon eens moderniseert naar effen kleuren die goed herkenbaar zijn en net zoals in Zürich, Brussen en Antwerpen makkelijk op schermen en kaarten weer te geven zijn. Net zoals de metro eigenlijk. Van de VRA hoeven we ook totaal geen sturende rol te verwachten op dit vlak wanneer het een vervoerder niet lukt de begin 20e eeuw los te laten.
Schrijf een reactieVieze Harry
Gewoon houden, er verdwijnt al zat in Amsterdam. Cijfer staat er naast, dus lekker zo laten.
Schrijf een reactie