Home Over het project Werkzaamheden en planning Archief & Zoeken Contact English 日本語
Foto bij
dinsdag 5 maart 2019

Update funderingswerkzaamheden Kronenburg en Zonnestein (also English info)

Wendy van der Meulen

Wie in de buurt woont of er regelmatig langs rijdt weet er inmiddels alles van, VITAL is sinds januari bezig met funderingswerkzaamheden bij de kruispunten Kronenburg en Zonnestein. Graag geven wij een update over deze werkzaamheden en informeren we u over de werkzaamheden van komend weekend en de drie andere weekenden in april en juni.

Vrijdag 8 maart 19.00 uur – maandag 11 maart 7.00 uur (non stop werkzaamheden)

Tram 5 is op zaterdag 9 en zondag 10 maart tussen Station Zuid en Amstelveen Stadshart buiten gebruik. VITAL gebruikt dit weekend om bij Kronenburg en Zonnestein de haltes te slopen, buizen te leggen en funderingswerkzaamheden in het spoorbed uit te voeren (het plaatsen van funderingspalen en ankers die de bak op z’n plaats houden). VITAL start op vrijdag 8 maart om 19.00 uur en werkt vervolgens non stop door tot maandag 11 maart 7.00 uur. Geluidsoverlast is helaas niet te vermijden. Ook is er verkeershinder omdat de afsluiting van kruispunt Zonnestein t/m 11 maart duurt. Op maandagochtend 11 maart om 5.35 uur moet tram 5 weer conform dienstregeling gaan rijden. Aan- en afvoer van materiaal vindt plaats via het spoor en gebeurt In de nachten voor dan wel na het weekend. In de nachten na het weekend vinden er eventueel ook onderhoudswerkzaamheden aan het spoor plaats. Ook dit kan ’s nachts geluidshinder geven. Dit geldt voor alle weekenden dat tram 5 niet rijdt. De route van bus 45 vindt u onderaan dit nieuwsbericht.

Foto bij
Pendelbus 45 vervangt op zaterdag 9 en zondag 10 maart tram 5 tussen Station Zuid en Amstelveen Busstation. Tram 5 rijdt nog wel tussen Station Zuid en Westerpark.

April en juni: tram 5 rijdt nog drie weekenden niet (non stop werkzaamheden)

Op zaterdag 13 en zondag 14 april, zaterdag 20 t/m maandag 22 april (inclusief Paasmaandag) en zaterdag 15 en zondag 16 juni rijdt er geen tram 5 tussen Station Zuid en Amstelveen Stadshart. Pendelbus 45 verzorgt dan de verbinding tussen Station Zuid en Busstation Amstelveen. Ook dan vinden er bij Kronenburg en Zonnestein non stop werkzaamheden plaats.

WeekendWerkzaamheden (op hoofdlijnen)Gevolgen verkeer en OV
Weekend in week 10

8 t/m 11 maart

 • Verwijderen perrons Kronenburg en Zonnestein
 • Aanbrengen GEWI-funderingspalen in het spoor
 • Aanbrengen (grout)ankers Zonnestein
 • Aanbrengen mantelbuizen en 10-kV kabel
 • Afsluiting wegkruising Zonnestein
 • Tram 5 rijdt niet tussen Station Zuid en Stadshart op zat. 9 en zon. 10 maart. Bus 45 rijdt ter vervanging tussen Station Zuid en Amstelveen Busstation
Weekend in week 15

12 t/m 15 april

 • Aanbrengen GEWI-funderingspalen in het spoor en kruisingsvlak Zonnestein
 • Bouwen ondersteuning wegdekken van de ovaalrotonde Zonnestein
 • Vervangen van het spoor
 • Afsluiting wegkruising Zonnestein
 • Tram 5 rijdt niet tussen Station Zuid en Stadshart op zat. 13 en zon. 14 april. Bus 45 rijdt ter vervanging tussen Station Zuid en Amstelveen Busstation
Weekend in week 16

19 t/m 23 april

 • Aanbrengen GEWI-funderingspalen in spoor en kruisingsvlak Kronenburg
 • Aanbrengen groutankers Kronenburg
 • Bouwen ondersteuning wegdekken van de ovaalrotonde Kronenburg
 • Vervangen van het spoor
 • Afsluiting wegkruising Kronenburg
 • Tram 5 rijdt niet tussen Station Zuid en Stadshart op zat. 20, zon. 21 en ma. 22 april. Bus 45 rijdt ter vervanging tussen Station Zuid en Amstelveen Busstation
Weekend in week 24

14 t/m 17 juni

 • Ontgraven waterkelders bij Kronenburg en Zonnestein
 • Mogelijk wegafsluiting voor Kronenburg of Zonnestein
 • Tram 5 rijdt niet tussen Station Zuid en Stadshart op zat. 15 en zon. 16 juni. Bus 45 rijdt ter vervanging tussen Station Zuid en Amstelveen Busstation
Foto bij
Het inbrengen van een GEWI-funderingspaal. Op de foto nog naast het spoor, tijdens het weekend worden de palen in het spoorbed de grond in geschroefd.

Funderingswerkzaamheden tot de zomer

Sinds half januari is VITAL aan de slag met de funderingswerkzaamheden. Een arbeidsintensieve klus in een relatief korte periode tot en met de zomer en in een strak tempo. Het funderingswerk is op hoofdlijnen te splitsen in drie onderdelen: damwanden, GEWI-funderingspalen en ankers die de bak op z’n plaats moeten houden (zogenaamde groutankers).

 • Het intrillen van de damwanden ligt op schema. Bij Kronenburg zijn de werkzaamheden aan de damwanden grotendeels afgerond en bij Zonnestein loopt dit door tot en met eind maart.
 • De GEWI-funderingspalen bestaan uit een stalen staaf, met over de hele lengte een grof-gerolde schroefdraad. Om de GEWI-staaf aan te brengen, wordt eerst een iets grotere, tijdelijke buis in de grond geschroefd. Hierin wordt de GEWI-staaf neergelaten. Hierna wordt de ruimte tussen buis en staaf opgevuld met grout, een mengsel van cement en water. En tot slot wordt de buis weer uit de grond getrokken, en zit ín de grond een stevige funderingspaal. Deze werkzaamheden zijn al gestart en vinden plaats tot en met eind april. Amstelveen heeft een harde onderlaag, hierdoor kan het soms nodig zijn om het laatste stuk van de paal met kracht in de grond te slaan, wat zorgt voor geluidshinder. Het is pas tijdens het werk te zien bij welke palen dit eventueel het geval is.
 • Sluitstuk van het funderingswerk is het plaatsen van groutankers. Dit zijn stalen staven, die aan de uiteinden in de grond worden verankerd met grout. De ankers vangen spanningen in de grond op, die kunnen ontstaan nadat de damwanden zijn ontgraven. Deze werkzaamheden worden op dit moment opgestart en vinden plaats tot en met halverwege mei. Nadat de ankers ingebracht zijn worden ze opgespannen om te voorkomen dat de funderingsconstructie heen en weer kan bewegen, dit duurt tot circa half juni.
Foto bij
De inzet van zwaar materieel is helaas ook in de nachten noodzakelijk om de klus te klaren.

Overige werkzaamheden tot de zomer

Naast bovenstaande funderingswerkzaamheden voor de ongelijkvloerse kruisingen wordt er tot de zomer ook nog gewerkt aan het installeren en het opstarten van de retourbemaling (april tot en met juni), het realiseren van de waterkelders (vanaf halverwege juni – hiervoor zal ook een aantal avonden gewerkt worden) en het bouwen van de ondersteuning, zogenaamde landhoofden, voor de wegdekken van de ovaalrotondes (vanaf halverwege april). De maand juni wordt verder ook gebruikt om de werkzaamheden in de zomer voor te bereiden.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

9 maart 2019 | 21:28

anoniem

waar staat bus 551 bij Westwijk exact? waar is de bushalte? Ibid voor Ziekenhuis.

reageer op anoniem
10 maart 2019 | 12:40

Wendy

@Anoniem: De halte Westwijk van bus 551 ligt in de bocht van de Loethoelilaan/Hammarskjoldsingel. De halte bij het ziekenhuis ligt op de Groenelaan ter hoogte van het ziekenhuis.

reageer op Wendy
Wil u dit artikel delen?