Home Over het project Werkzaamheden en planning Archief & Zoeken Contact English
Afbeelding

In weer en wind wordt er gewerkt

Wendy van der Meulen | zondag 10 maart 2019
Wendy

Er wordt dit weekend volop gewerkt aan de Amstelveenlijn. Gister met veel wind, vandaag met veel regen, het houdt de bouwvakkers van VITAL niet tegen. Zij werken het klokje rond bij Kronenburg, Zonnestein en in Buitenveldert. Er worden haltes gesloopt, een halte nieuw gebouwd,  funderingspalen de grond in geschroefd, delen van het spoor vernieuwd en ook bij de Sportlaan vinden er nog wegwerkzaamheden plaats. Hoe gaat het met de werkzaamheden? In woord en beeld een eerste impressie van dit weekend.

Foto van afgelopen nacht. Tussen De Boelelaan/VU en Cannenburg vernieuwen we het gehele spoor: over een paar honderd meter zijn rails en dwarsliggers verwijderd, het ballast (het ‘grind’) verwijderd en afgevoerd, nieuwe ballast aangevoerd en aangebracht, nieuwe rails met dwarsliggers (waaronder een nieuw wissel) aangebracht en aan elkaar gelast. Nu is er een machine, de stopmachine, bezig de rails op de juiste hoogte te leggen. Dit gebeurt letterlijk door ballast onder de sporen te stoppen.

Grotendeels op schema

Vooralsnog liggen de werkzaamheden grotendeels op schema. De grootste tegenvaller is tot op heden het niet kunnen inbrengen van de groutankers bij het kruisingsvlak Zonnestein/Beneluxbaan vanwege wateroverlast. Deze werkzaamheden zullen op een ander moment ingepland moeten worden. Wat in de militaire planning van VITAL een uitdaging is, want bij weekenden zoals deze zijn de activiteiten tot op minuten- en urenniveau gepland. Desondanks zijn er altijd terugvalscenario’s om tegenslagen op te vangen, dat is ook dit weekend zo.

Een keer knipperen met de ogen en de nieuwe ballast ligt er al weer in. Klaar voor de nieuwe spoordelen.

Hinder voor de omgeving

De weekenden waarin tram 5 niet rijdt zijn schaars en dus werkt VITAL tijdens die weekenden 24 uur per dag met man en macht door. Werkzaamheden die voor veel hinder zorgen, ook elders langs de lijn waar opslagterreinen liggen. Soms is er echter ook bewondering voor deze gigantische klus en ontvangen wij naast klachten ook filmpjes en foto’s van enthousiaste mensen.

Het slopen van de haltes Kronenburg en Zonnestein loopt voorspoedig.

Ook het inbrengen van de GEWI-funderingspalen in het spoor verloopt goed. Dit zijn de palen die straks de bodem van de ongelijkvloerse kruising op zijn plaats houdt.

Op tijd klaar voor tram 5?

Alles is er op gericht om maandagochtend 5.00 uur het spoor weer beschikbaar te hebben voor tram 5. Maar spannend blijft het natuurlijk. Op basis van de huidige stand van zaken kan tram 5 maandagochtend weer conform dienstregeling rijden. Mochten er gedurende het werk alsnog kinken in de kabel komen dan melden we dat op onze site.

De bussen 45 en 55 van GVB reden af en aan, maar hadden helaas ook hinder van de werkzaamheden. Met name bij De Boelelaan ontstond er hierdoor af en toe vertraging.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

12 maart 2019 | 22:10

Tijmen Stam

Mooi werk!
Ik had van een van de werklui begrepen dat de nieuwe halte VU na dit weekend al in gebruik zou zijn, maar dat is dus niet zo. Wanneer wordt die halte in gebruik genomen ipv de huidige Boelelaan/VU en A.J. Ernststraat?

Schrijf een reactie
+1
Foto van Els de Canniere | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
13 maart 2019 | 11:27

Els de Canniere | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

De halte De Boelelaan/VU en A.J. Ernststraat blijven alleszins in gebruik tot zomer 2020. In de zomer van 2020 worden deze haltes gesloopt. De bouw van de nieuwe combinatiehalte A.J. Ernststraat heeft nu al plaatsgevonden, omdat na de afbouw in april in deze halte alle technische systemen van de vernieuwde Amstelveenlijn worden getest.

Schrijf een reactie
+1
11 maart 2019 | 13:35

Dini Roskam

Geen vragen, maar een hele grote dikje pluim naar de harde werkers op de Sportlaan cq Beneluxbaan.

Schrijf een reactie
+1
Foto van Els de Canniere | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
11 maart 2019 | 14:12

Els de Canniere | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

Dankjewel Dini! Heel fijn om te horen. Ik heb uw dikke pluim doorgegeven aan de harde werkers van VITAL.

Schrijf een reactie
+1
11 maart 2019 | 10:11

Roland

Grote bewondering voor het realiseren van deze megaklus onder erbarmelijke weersomstandigheden afgelopen weekend.

Schrijf een reactie
+1
Foto van Els de Canniere | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
11 maart 2019 | 12:31

Els de Canniere | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

Dankjewel Roland! Fijn om te horen

Schrijf een reactie
+1
10 maart 2019 | 15:07

Juul

Hoelang is de geluids overlast s’nachts dat weer rust kunnen slapen bij zonnestein

Schrijf een reactie
+1
Foto van Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
10 maart 2019 | 18:45

Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

@Juul: Er wordt tot morgenochtend 7.00 uur gewerkt, daarna wordt er weer op normale tijden gewerkt. De volgende weekendbuitendienststelling van tram 5 en dus wederom grootschalige 24/7 werkzaamheden bij Zonnestein en Kronenburg is in het weekend van 13 en 14 april.

Schrijf een reactie
+1
Wil u dit bericht delen?