Home Over het project Werkzaamheden en planning Archief & Zoeken Contact English
Afbeelding

Bas de Jong: “Nu geleidelijk aan toewerken naar de ingebruikname”

Wendy van der Meulen | dinsdag 17 december 2019
Wendy

Voor de vernieuwing van de Amstelveenlijn was 2019 een spannend en belangrijk jaar. De sneltrams stopten begin maart met rijden, de vervangende bussen verschenen op het toneel, en de bouwers gooiden de beuk erin. En de Amsteltram, waar de Amstelveenlijn onder valt, kreeg een nieuwe projectdirecteur bij Metro en Tram, Bas de Jong. Met hem blikken we terug en vooruit: “Meer complimenten dan klachten zou ook in 2020 leuk zijn”.

Nieuw, nieuw, nieuw. Bij de Amstelveenlijn draaide het in 2019 bijna om geen enkel ander woord. Vernieuwing van spoor en infra. Een nieuw opstelterrein. Drie nieuwe, verdiepte kruispunten. Testritten met nieuwe trams. En dus ook een nieuwe man aan het roer.

“Ik begon hier”, vertelt Bas de Jong, “in de aanloop naar de zomerperiode, waarin we zes weken non-stop hebben doorgewerkt. Het hele project was dus al een geoliede machine. Wel kon ik energie steken in de voorbereiding van de zomerwerkzaamheden. Zo heb ik meegeholpen aan noodscenario’s, voor het geval dat we het werk niet binnen de geplande zes weken af hadden gekregen: een noodspoor langs de bouwkuipen op de kruispunten, of extra bussen na de zes weken. Gelukkig is dat allemaal niet nodig geweest.”

Eén van de noodscenario's was een langere inzet van bus 45. Gelukkig was dat niet nodig.

Foto: Gé Dubbelman

Juiste mensen

In Bas’ terugblik op 2019 staat de grote ‘zomerbuitendienststelling’ met stip op nummer 1. Zo’n duizend bouwers werkten tussen half juli en eind augustus zes weken lang, zeven dagen per week en zestien uur per dag aan de ongelijkvloerse kruispunten bij Kronenburg en Zonnestein, de ombouw van vijf haltes en de vernieuwing van de spoorinfra tussen Buitenveldert en Stadshart. “Een kunststukje”, noemt Bas het, en “een knappe militaire operatie van onze aannemer”.

De zes weken verliepen volgens plan, maar waren ook uitdagend en soms ingewikkeld. “De kunst was om niet te onderschatten wat bij de uitvoering van het werk kwam kijken”, legt Bas uit. “Bijvoorbeeld: hoe krijg je de juiste mensen? We hadden er heel veel nodig, en daarbinnen de nodige vakspecialisten. Daar zitten in de bouwwereld ook andere projecten aan te trekken. We hebben uiteindelijk vaklui uit alle windrichtingen ingeschakeld. De veiligheidsvoorschriften waren beschikbaar in meerdere talen.”

En toen werd het heet. Heel erg heet. “Dat was erg zwaar voor de bouwers. Sta je daar te lassen met een kap op je hoofd en in volledige veiligheidskleding, terwijl het tegen de 40 graden loopt… Of je moet werken in een bouwkuip, waar ‘t ene zuchtje wind dat er is óók niet komt. De aannemer en de projectorganisatie hebben tijdens die dagen extra op de bouwers gelet, en ze soms even van het werk gehaald, om te hydrateren.”

Heet, heter, heetst: het was een warme zomer. Van 24 t/m 26 juli bevond Nederland zich zelfs in lucht die afkomstig was uit de Sahara. Er werden dan ook extreem hoge temperaturen gemeten, de hoogste sinds het begin van de waarnemingen!

Meer water dan verwacht

Voor de bouw van de ongelijkvloerse kruispunten en waterkelders eronder was verlaging van de waterstand in de bouwkuipen nodig. Dit gebeurde met ‘retourbemaling’: grondwater oppompen en via leidingen lozen, of terugbrengen in de grond op een andere plek. Bas vertelt dat dit tijdens de zesweekse periode bij Zonnestein voor een penibel moment zorgde.

“Tegen de verwachting in bleek dat we veel meer water moesten wegpompen dan we hadden verwacht, en veel meer ook dan waar we een vergunning van Waternet voor hadden. Een nieuwe vergunning krijgen kan vijftien tot twintig weken duren en had dus gezorgd voor een grote vertraging. We hebben topberaad gehouden, met mensen bij Waternet en in ons eigen team. Uiteindelijk was het in één week geregeld – van watermonsters via overleggen en computerberekeningen en overleg met wethouder Ellermeijer tot aan de gedoogbeschikking. En uiteindelijk, door langer te werken en op andere plekken tijd te winnen, bleef de vertraging beperkt.”

 

Het scheelde niet veel of de bak van Zonnestein was niet aangelegd tijdens de zomeroperatie, vanwege problemen met de retourbemaling.

Foto: Gé Dubbelman

Blije gezichten op zondag

Extra werk was er ook in de Kronenburgkuip. “Voordat de betonvloer erin kon, maakten de bouwers ter plekke funderingsplannen. Tijdens testen bleek dat er extra palen nodig waren. Meer werk dus, als altijd onder tijdsdruk, en essentieel, want de vloer kon pas worden gestort als er voldoende palen in de grond zaten.”

En zo vlogen de zes weken voorbij en braken eind augustus de laatste dagen aan. Bas: “Superspannend. In dat stadium moet alles in orde zijn. De deadline was maandagochtend vroeg, want dan moesten trams 5 en 6 weer gaan rijden. Donderdag- en vrijdagnacht en op zaterdag hebben we continu doorgewerkt, om klaar te zijn voor de vrijgavetest op zondag: is alles technisch in orde, werken de systemen en kunnen we de sporen weer vrijgeven voor de trams? Dat verliep perfect. Oh, die blije gezichten op zondag! Dat was wel even reden voor een klein feestje.”

OTO op het spoor

Was 2019 druk en vaak spannend, 2020 zal niet veel anders zijn, verwacht Bas. “We gaan komend jaar geleidelijk aan toewerken naar de ingebruikname van de vernieuwde lijn. Daarvoor hebben we een indienststellingsteam gevormd, met medewerkers van de Amstelveenlijn, GVB, Gemeente Amstelveen, Metro en Tram en de Vervoerregio Amsterdam. Onze eerste deadline ligt in de zomer van het jaar. Dan moet vrijwel al het bouwwerk klaar zijn, met name de afbouw van de ongelijkvloerse kruispunten en de aansluiting ervan op het omringende wegennet, en ook de afronding van de spoorinfra, de haltes en het opstelterrein. Al die werkzaamheden vinden in de eerste helft van 2020 plaats.”
En in de tweede helft van het jaar volgt dan OTO: Opleiden Trainen Oefenen. “Bestaande en nieuwe bestuurders gaan de lijn grondig testen en worden zelf opgeleid en vertrouwd gemaakt met de nieuwe lijn 25.”

En heeft Bas nog een persoonlijke wens voor het nieuwe jaar? “Wat leuk zou zijn, want dat gebeurt lang niet altijd, is als we net als in 2019 meer complimenten over het werk krijgen dan klachten. Respect van omwonenden doet ons allemaal erg goed, dus daar blijven we ons best voor doen.”

Testrit van de nieuwe 15G op het Amstelveenlijn. Eind 2020 rijdt ie als tram 25. Voorafgaand vindt OTO plaats: Opleiden Trainen Oefenen. Ook dan rijden er veel lege trams rond.

Foto: Gé Dubbelman

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.
22 december 2019 | 12:42

anoniem

Ik snap nog steeds niet hoe het mogelijk is om in 6 weken een tramlijn onder de grond te laten gaan (incl testen en trainen), maar vervolgens aan het einde van het project er dan 4 maanden nodig is om personeel te gaan trainen???? Ze rijden nu toch al tussen Zuid en Stadshart? Dus kan je op dit moment toch al met testen en trainen beginnen met de nieuwe trams op dit stuk. Op het moment dat dan in juli 2020 de werkzaamheden klaar zijn kan je de volgende dag gaan rijden. Zoveel anders is het stuk tussen Stadshart en Westwijk nou ook weer niet.

Schrijf een reactie
0
+1
23 december 2019 | 09:47

Danielle Opdam

@anoniem: In het nieuwe jaar besteden we in een artikel aandacht aan de testperiode (Opleiden, Trainen en Oefenen) van 4 maanden.

Schrijf een reactie
+1
17 december 2019 | 20:29

Steph

Waarom he ben ze niet gekozen voor het omhoogrijden tussen zonnestein en kronenburg te schrappen. Dus helemaal een lage vloer tussen die haltes, bespaart tijd en energie. Kan iemand mij dat vertellen?

Schrijf een reactie
0
+1
17 december 2019 | 20:47

anoniem

Geld.

Schrijf een reactie
0
+1
20 december 2019 | 13:57

Danielle Opdam

@Steph: In het Voorkeursbesluit van 2013 stond dat op de Beneluxbaan – ter hoogte van de kruispunten Rembrandtweg, Zonnestein en Sportlaan – viaducten zouden komen. Inmiddels hebben de plannen voor een viaduct plaats gemaakt voor deels verdiepte kruispunten (ongelijkvloerse kruisingen) bij Kronenburg, Zonnestein en Sportlaan. De optimalisatieslag van viaduct naar ongelijkvloerse kruising is hiermee gemaakt. Verdere optimalisaties zoals helemaal een lage vloer tussen de haltes Kronenburg en Zonnestein past niet in het budget.

Schrijf een reactie
+1
Wil u dit bericht delen?