Home Over het project Werkzaamheden en planning Archief & Zoeken Contact English
Afbeelding

Administratief medewerker Kathleen: “De collegialiteit in het project is heel fijn”

Els de Canniere | woensdag 28 augustus 2019
Els

Voor Kathleen Clows betekende de vernieuwing van de Amstelveenlijn een prachtige kans om weer aan het werk te kunnen. Ze heeft als administratief medewerker in het project helemaal haar draai gevonden.

In de bouw vliegen de vroege vogels in grote aantallen rond. Zo ook bij de vernieuwing van de Amstelveenlijn: de meeste mannen en vrouwen gaan aan de slag bij het krieken van de dag, rond zes of zeven uur. Kathleen Clows is geen uitzondering. Ze staat elke dag om kwart voor vijf op, “en dan ben ik rond kwart over zes hier in de bouwkeet bij Kronenburg. Rustig opstarten, kopje koffie, en dan aan het werk.”

Van WW naar Amstelveenlijn

De Amsterdamse werkt sinds begin dit jaar bij VITAL. En dat had een bijzondere aanloop. Grote bouwprojecten hebben tegenwoordig een ‘social return’-verplichting: ze moeten een deel van het werk laten uitvoeren door mensen, die een nieuwe kans op de arbeidsmarkt verdienen. Kathleen paste in dat plaatje. “Ik zat in de WW”, vertelt ze, “en was dus druk aan het solliciteren. Ik had ervaring op administratief en secretarieel gebied, en kwam via een banenmarkt in contact met GEJA. Dat is een organisatie die, samen met gemeentes en UWV, mensen aan het werk helpt in het kader van ‘social return’. Ik had een plezierig kennismakingsgesprek en uiteindelijk kwam de Amstelveenlijn in beeld. Eind januari ben ik hier begonnen. Eerst allerlei klussen en een werkontwikkeltraject, en sinds half maart heb ik mijn huidige baan.”

En die baan is… administratief medewerker. Maar wie denkt dat Kathleen de hele dag zit te typen of aan de telefoon hangt, heeft het mis. Ze zit letterlijk en figuurlijk bovenop het ‘echte’ bouwwerk.

Nauwkeurig bijhouden van de productie

“De afgelopen tijd ben ik betrokken geweest bij de aanleg van de ongelijkvloerse kruisingen bij Kronenburg, Zonnestein en Sportlaan”, legt ze uit. “Daarvoor zijn zo’n vierduizend palen en ongeveer negenhonderdvijftig wandankers geplaatst. Voor de administratie daarvan gebruiken we zogenaamde injectiestaten. Hierop staan de anker- en paalgegevens vermeld en worden de datum van aanbrengen, de gemeten peilmaat (de positie van de palen en ankers ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil) en bijzonderheden ingevuld. De staten zijn nodig om de voortgang van het werk te bewaken en te kunnen rapporteren over hoe het allemaal loopt.”

De injectiestaten, gaat Kathleen verder, worden gemaakt door de werkvoorbereiders en ze worden dag in dag uit tijdens de bouw ingevuld. “Mijn taak is allereerst het printen, rondbrengen, ophalen en lamineren van de staten. Dat laatste is nodig om ze buiten, in weer en wind, te kunnen gebruiken. Voor het ophalen ga ik, met een helm op en bouwschoenen en een veiligheidsjas aan, op de fiets langs de keten en informeer ik op de bouwplaats bij de bouwvakkers en ankerboormeesters. Ik maak dan ook meteen foto’s van de staten, als een extra back-up. Op kantoor voer ik elke dag de actuele gegevens in op de computer. Als dat nodig is, bespreek ik afwijkingen en onduidelijkheden met voormannen, uitvoerders en werkvoorbereiders. En op een overzichtstekening aan de muur in de keet houd ik met verschillende kleuren de dagproductie en de voortgang bij.”

Een ander voorbeeld, dat aantoont hoe Kathleen betrokken is bij de bouw, is haar bijdrage aan de administratie van de buizen voor de afvoer van water. “Die staan ingetekend in een computerprogramma. Ik heb ze opgemeten en die gegevens in een bestand gezet. Met die gegevens konden de buizen worden besteld.” En weer een andere klus voor Kathleen is het inscannen en registreren van leveringsbonnen voor cement. “De originele bonnen gaan vervolgens naar een collega, voor de financiële afhandeling.”

Draai gevonden

Met gemak een dagtaak, al met al. Kathleen heeft inmiddels helemaal haar draai gevonden, maar is blij met de collegialiteit in het project. “Iedereen helpt elkaar. Ik wil het zelf allemaal goed begrijpen, en als ik iets wil bespreken, is dat nooit een probleem.”

Kathleen werkt fulltime, en met die vroege start is het dus ook heel fijn om in de middag weer naar huis te kunnen. Daar relaxt ze met een muziekje, een cognacje, een goed boek, of juist heel actief. Althans, dat is de bedoeling: “Ik wil echt weer wat meer gaan sporten…”

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.
Wil u dit bericht delen?