Home Over het project Werkzaamheden en planning Archief & Zoeken Contact English
Afbeelding

Arjan van Rijn: “We zijn de grootste stad in Nederland zonder treinstation.”

Wendy van der Meulen | dinsdag 28 juli 2015
Wendy

Arjan van Rijn is omgevingsmanager bij de gemeente Amstelveen. Hij heeft contact met bewoners en bedrijven, verzorgt communicatie, werkt mee aan bewonersavonden en denkt mee over oplossingen. “Het is belangrijk om de omgeving te betrekken bij de vernieuwing van de Amstelveenlijn. Daar wordt het hele project beter van.”

Wat doet een ‘omgevingsmanager’ precies?

“Ik ben namens de gemeente Amstelveen de schakel met de omgeving. Daaronder vallen vooral bewoners langs de lijn en grote bedrijven die er gevestigd zijn. Beide groepen hebben hun eigen belangen bij de vernieuwing. Ik hoor wat men vindt, welke problemen en vragen er zijn, en wat de eventuele oplossing zou kunnen zijn. Dat laatste is soms best lastig, maar we denken er in elk geval gezamenlijk over na.”

Wat is voor de gemeente Amstelveen, en dus de bewoners en bedrijven, het belangrijkste aspect van de vernieuwing?

“De bereikbaarheid, zowel tijdens als na de werkzaamheden. Straks wordt er een aantal jaren gebouwd. Het is enorm belangrijk dat een grote gemeente als deze, met zo’n 87.000 inwoners, niet op slot gaat. We zijn de grootste stad in Nederland zonder treinstation. Dus het overige openbaar vervoer moet ook tijdens de bouw goed geregeld zijn. Voor de bewoners, maar ook voor de bedrijven. De werknemers die met het OV reizen, moeten gewoon op hun werk kunnen komen.

En denk ook aan het wegverkeer. De Beneluxbaan is onze belangrijkste noord/zuid-route. Hier komen straks ongelijkvloerse kruisingen voor de Amstelveenlijn. Die zullen uiteindelijk de verkeerssituatie verbeteren, maar eerst wordt er gebouwd en moet het verkeer gewoon door blijven stromen. Dat is opnieuw belangrijk voor zowel bewoners als bedrijven.”

En andere dingen die jullie als gemeente belangrijk vinden?

“We hameren er enorm op dat de planning wordt gehaald. De gemeente Amstelveen vindt het erg belangrijk dat de vernieuwing op tijd klaar is. We zeggen: de vernieuwing móet gebeuren, en dat zal soms hinder veroorzaken, maar laat het inderdaad eind 2020 klaar zijn. Daarna starten werkzaamheden aan de A9 en we willen niet dat die projecten gelijktijdig lopen.”

We vinden ook de verbouwing van station Amsterdam Zuid van groot belang. Dat station is niet alleen voor de inwoners van Amstelveen van groot belang, maar is ook voor veel mensen een toegangspoort tot onze gemeente. De Amstelveenlijn rijdt straks niet meer door naar het centrum van Amsterdam. Het overstappen op Amsterdam Zuid en de verdere inrichting van dat station moeten dus goed worden geregeld. En uiteraard staat ook bij ons de veiligheid van de tramlijn hoog op de lijst. De vernieuwing is hét moment om dat voor vele jaren in orde te maken.”

Als omgevingsmanager weet je wat er leeft onder de bevolking. Wat zijn op dit moment de zaken die men het vaakst noemt? En hoe reageer je daarop?

“Twee onderdelen van de vernieuwing leven in Amstelveen heel sterk: de ongelijkvloerse kruisingen en het vervallen van een aantal haltes. Ik had onlangs een bijeenkomst met het wijkplatform Bankras/Kostverloren. Die buurt ligt naast de Beneluxbaan. Men uitte bezorgdheid over de toegang tot de wijk, als er eenmaal wordt gebouwd aan de kruisingen. Samen met Alex Miggelenbrink, projectmanager bij Metro en Tram in de gemeente Amsterdam, heb ik laten zien hoe we ervoor gaan zorgen dat er altijd routes zullen zijn, de wijk in en uit. Het blijft natuurlijk vervelend, zo’n periode waarin wordt gebouwd, maar ik heb het idee dat de aanwezigen begrepen wat we gaan doen en hoe we ons best zullen doen om het ongemak zoveel mogelijk te beperken.”

En die haltes…?

“De meeste bezorgdheid is er over de halte Gondel. Deze vervalt, evenals de nabijgelegen halte Marne. Een aantal bewoners is hier helemaal niet blij mee. Er staat ook een kantoorpand direct bij de halte en er is een gezondheidscentrum in de buurt.

Nu de halte Sportlaan, in tegenstelling tot eerdere plannen, niet naar het zuiden opschuift, is de onrust best groot. Als omgevingsmanager kan ik dit probleem niet alleen oplossen. Ik luister wel en laat merken dat ik absoluut begrijp hoe men zich voelt.

Ik zal er in mijn contacten met het projectteam Amstelveenlijn op blijven wijzen dat het vervallen van deze haltes een heikel punt is. En dat ik er mét de omgeving over wil blijven nadenken hoe we tot een goede oplossing kunnen komen.”

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.
25 januari 2016 | 12:09

Bastiaan van Oossanen

We zijn de grootste stad in Nederland zonder treinstation.
We zijn straks ook een weer een stad zonder Metro 😉
We zijn straks ook een stad met nog minder openbaar vervoer.

Schrijf een reactie
+1
Wil u dit bericht delen?