Home Over het project Werkzaamheden en planning Archief & Zoeken Contact English

Vanaf 13 december reis je rechtstreeks tussen Station Zuid en Westwijk.

Laatst bijgewerkt op donderdag 26 november 2020

Nog heel even en… lijn 25 is er! En is met de nieuwe 15G tram nog comfortabeler. Trambestuurder Tamara kan in ieder geval niet wachten om je vanaf 13 december mee te nemen in lijn 25.

Eerst nog testen en oefenen

GVB is inmiddels druk bezig met het opleiden van de circa 300 trambestuurders en het testen en oefenen in de praktijk met de 15G trams. De komende weken nemen we je op onze website mee achter de schermen van GVB. Meer informatie over de spiksplinternieuwe 15G trams vind je hier.

Bus wordt tram

Op 3 maart 2019 stopte sneltram 51 met rijden en werd deze tijdelijk vervangen door buslijnen 55 en 551. Deze buslijnen stoppen met rijden als lijn 25 van start gaat. Tram 6 is inmiddels al gestopt. Naar verwachting laat Connexxion buslijn 199 per 3 januari 2021 doorrijden naar Ziekenhuis Amstelland. Bus 199 neemt hiermee de route van bus 551 over.

R-net lijn 25: route en frequenties

Lijn 25 is een R-net lijn. R-net staat voor betrouwbaar, frequent en comfortabel openbaar vervoer in de Randstad. Je herkent de bussen, trams, metro’s en treinen van R-net aan de rood-grijze kleuren en het R-net logo. Overstappen gaat makkelijk en snel op de knooppunten waar R-net samenkomt met andere vormen van openbaar vervoer.

Lijn 25 in 10 vragen

 1. Wanneer wordt de dienstregeling van lijn 25 bekend gemaakt?
  Onderaan deze pagina kunt u de dienstregeling downloaden. Ook kunt nu al uw reis inplannen met lijn 25 via 9292.nl of gvb.nl. Wel even de datum aanpassen naar 13 december of later.
 2. Hoe lang duurt de reis van Westwijk naar Station Zuid?
  Van Westwijk naar Station Zuid en vice versa duurt de rit met lijn 25 circa 21 minuten.
 3. Waar moet je in- en uitchecken? Er staan geen in-/uitcheckpalen meer op de haltes.
  U checkt in en uit in de tram.
 4. Moet je in de nieuwe trams op de stopknop drukken als je eruit wil of stopt de tram automatisch op alle haltes zoals de oude lijn 51 dat deed?
  De tram stopt alleen op een halte als er op de stopknop is gedrukt of als er iemand op het perron staat die mee wil. Dat is dus anders dan bij de oude 51. Bij alle tramlijnen in de stad moet je in principe op de stopknop drukken als je eruit wil, maar bij sommige lijnen merk je dat bijna niet omdat er bij elke haltes wel instappers zijn.
 5. Blijft tram 5 nog rijden als lijn 25 in gebruik wordt genomen?
  Ja, tram 5 blijft gewoon rijden. Amstelveen houdt dus twee tramlijnen.
 6. Waarom mogen er straks geen fietsen mee in lijn 25?
  In de nieuwe 15G trams die straks op tram 25 gaan rijden mogen geen fietsen mee. Fietsen nemen te veel ruimte in en kunnen het veilig in- en uitstappen belemmeren. De nieuwe trams zijn 2,4 meter breed en daarmee smaller dan metro’s en ook smaller dan de voormalige sneltrams (2,65 m). In zijn algemeenheid geldt dat er in de Amsterdamse trams geen fietsen mee mogen. De enige uitzondering die in de regio ooit op het ‘geen fietsen mee’-beleid is gemaakt is de IJtram (lijn 26). Dit werd destijds besloten omdat de fietsverbinding via fietspaden naar IJburg niet goed genoeg werd bevonden. De fietsverbindingen tussen Amsterdam en Amstelveen zijn daarentegen wel goed. Vouwfietsen mogen trouwens wel mee in de tram.
 7. Komt er in de nieuwe trams ook WiFi?
  Er komt geen WiFi in de nieuwe 15G trams (of andere trams van GVB). Als vervoerder faciliteren zij dit niet omdat uitgegaan wordt van veelal korte ritten.
 8. Wordt halte Parnassusweg de nieuwe eindhalte van lijn 25?
  Nee, lijn 25 krijgt zijn begin-/eindhalte bij Station Zuid op de Strawinskylaan. Halte Parnassusweg is een tijdelijke extra halte. Zo ontstaat er een betere doorstroming op de drukke Strawinskylaan. Dit is een extra maatregel omdat het project Zuidasdok later klaar is dan gepland, waardoor ook het beoogde nieuwe tramstation op de Arnold Schönberglaan langer op zich laat wachten.
 9. Waar komen kaartautomaten en oplaadpunten voor de OV-chipkaart?
  Op de volgende haltes staan nieuwe kaartautomaten en oplaadpunten voor de OV-chipkaart:
  • Van Boshuizenstraat
  • Uilenstede
  • Kronenburg
  • Ouderkerkerlaan
  Op de website van GVB vindt u meer informatie over automatisch opladen en oplaadpunten bij u in de buurt. Ook kunt u zonder saldo op uw kaart reizen en korting ontvangen bij GVB met hun nieuwste product: GVB Flex.
 10. Kan ik ook een kaartje kopen in de tram?
  Ja, dat kan.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

26 november 2020 | 12:14

Harry Huijgen

Wordt het materiaal van lijn 5 ook vervangen?
Of wordt dit hetzelfde nieuwe materiaal maar dan in GVB kleuren?

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Danielle Opdam | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
26 november 2020 | 12:19

Danielle Opdam | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

@Harry Huijgen: het materiaal van lijn 5 wordt niet vervangen.

Schrijf een reactie
+1
24 november 2020 | 09:18

Jelle

Blijft metro 51 wel rijden tussen isolatorweg en centraal station?

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Danielle Opdam | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
24 november 2020 | 09:51

Danielle Opdam | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

@Jelle: metro 51 blijft rijden tussen Isolatorweg en Centraal Station.

Schrijf een reactie
+1
Wil u dit bericht delen?