Home Over het project Werkzaamheden en planning Archief & Zoeken Contact English
Afbeelding

Werkzaamheden voor verleggen van kabels en leidingen

Wendy van der Meulen | dinsdag 14 februari 2017
Wendy

In 2017 moeten er kabels en leidingen worden verlegd in de omgeving van de kruispunten Kronenburg, Zonnestein en de Sportlaan. Dat gebeurt om deze kruispunten ongelijkvloers te kunnen maken tijdens het ombouwen van de Amstelveenlijn. Het verleggen van kabels en leidingen is een grote operatie. In 2016 en recentelijk hebben we hiermee een begin gemaakt door het graven van proefsleuven. Dit jaar worden de meeste kabels en leidingen verlegd. Wat gaat er in grote lijnen gebeuren? Welke werkzaamheden staan er nog meer gepland? En wat merkt u ervan?

Gestuurde boringen in de zomer

Om kabels en leidingen te kunnen verleggen verrichten we in de zomer vijf gestuurde boringen, waarvan één bij Zonnestein, twee bij Kronenburg en twee bij de Sportlaan. Bij een gestuurde boring wordt een buis of leiding onder de grond doorgetrokken, waarbij alleen het begin- en eindpunt bovengronds komen. Dit levert minder overlast op voor de omgeving dan een open ontgraving, omdat er geen sleuven gegraven hoeven te worden. Wel zal er hinder zijn voor het verkeer vanwege tijdelijke wegafzettingen en mogelijk geluidshinder. Op de route zelf is weinig te merken van de boring. Naar verwachting verrichten we deze boringen in de periode juli t/m medio september. Vanaf medio september worden de kabels en leidingen daadwerkelijk verlegd via de eerder geboorde buizen.

Verwijderen groen nu én eind 2017

Rondom de begin- en eindpunten van de boringen en voor de verleggingen later dit jaar verwijderen we in de periode 20 februari t/m 17 maart het eerste groen. Voor de kruispunten Zonnestein en Kronenburg betekent dit dat er op diverse plaatsen struikgewas tot circa 10 cm boven maaiveld gesnoeid wordt. Ook worden er diverse bomen gekapt. Voor het kruispunt Sportlaan wordt op een vijftal plaatsen struiken tot circa 10 cm boven maaiveld gesnoeid. Er hoeven daar nu geen bomen te worden verwijderd. De precieze locaties waar we nu groen verwijderen vindt u op de plattegronden (onderaan het artikel). Het kan zijn dat het wegverkeer, fietsers en voetgangers tijdelijk hinder ondervinden van deze werkzaamheden. Eind 2017 verwijderen we bij de drie kruispunten vervolgens het groen waarmee we ruimte maken voor de bouw van de ongelijkvloerse kruispunten.

Overige verleggingen

Naast de werkzaamheden die het project Amstelveenlijn coördineert, gaan KPN, de Gasunie en Nuon Warmte in de loop van dit jaar ook hun leidingen verleggen vanwege de ombouw Amstelveenlijn. De Gasunie leiding wordt verlegd met behulp van een gestuurde boring, de Nuon en KPN leidingen met een open ontgraving. De stoep, straat of groen waarin de sleuf gegraven wordt, is dan tijdelijk niet toegankelijk. Als het nodig is, wordt het verkeer omgeleid, in overleg met de gemeente. Woningen blijven altijd bereikbaar. De KPN verlegging speelt zich af bij de Sportlaan aan de oostzijde van de Beneluxbaan. De Gasunie boring bevindt zich pakweg tussen haltes Onderuit en Zonnestein, ook oostzijde Beneluxbaan. En de Nuon verlegging zit tussen het Westelijk Halfrond en de Biesbosch in.

Compenseren waterberging bij Kronenburg

Voor de ombouw van de Amstelveenlijn zal er ook water gedempt moeten worden. Om te voorkomen dat wateroverlast ontstaat door het dempen van dit water, is de aanleg van extra waterberging van belang. Hiervoor zijn de grasvelden tussen de Eleanor Rooseveltlaan 87 – 113 en de Rembrandtweg en tussen de Beneluxbaan en de Biesbosch 79a – 217 aangewezen als locaties voor het compenseren van waterberging (na de verleggingen). Omdat we hier dan gelijk een nieuwe, permanente situatie willen maken, leggen we het ontwerp hiervan voor aan de omwonenden tijdens een informatiebijeenkomst. We verwachten dat dit in april of mei zal zijn.

(Lees verder onder de afbeelding)

Het grasveld bij Biesbosch: de Nuon warmteleiding moet hier worden verlegd en het gebied zal worden gebruikt voor het compenseren van waterberging.

Overzicht voorbereidende werkzaamheden 2017*

Op hoofdlijnen ziet de planning van de voorbereidende werkzaamheden in 2017 er als volgt uit:

*Onder voorbehoud van wijzigingen.

Nog vragen?

Bij omwonenden van de locaties waar we tussen 20 februari en 17 maart het eerste groen verwijderen voor de verleggingen van kabels en leidingen hebben we informatiebrieven inclusief plattegronden (zie hieronder) bezorgd. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u ze onderaan dit artikel stellen. U kunt ons ook bereiken via info@amstelveenlijn.nl of bellen naar 020 – 470 4070 (24 uur per dag/7 dagen per week bereikbaar).

Eerdere artikelen over voorbereidende werkzaamheden

Documenten

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.
11 oktober 2017 | 14:51

natasja

weer en geweldige omleiding vanmorgen!!!??????
hoe kom ik daar door met de scooter
het is een groot avontuur om deze weg te nemen btw
de tegels op het fiets-brommer pad worden erg slecht terug gelegd
schrik regelmatig over de tegels die rechtop staan echt levens gevaarlijk vooral savond -vroeg in de morgen

Schrijf een reactie
+1
12 oktober 2017 | 08:10

Wendy van der Meulen

@Natasja: Bedankt voor deze melding. Zou u ons kunnen laten weten waar dit precies is/was?

Schrijf een reactie
+1
9 oktober 2017 | 04:39

Ella

Is er een overzicht van alle werkzaamheden die nú, 9 oktober 2017 aan de gang zijn op het fietspad langs de Beneluxbaan?
Op een scootmobiel kun je namelijk niet zomaar eventjes keren om een smal fietspad.
Ook gaarne rekening houden met de minimale breedte van een weg. Scootmobielen vereisen natuurlijk een breder pad dan fietsen. En, heel belangrijk, een scootmobiel kán en mág niet van een verhoging zoals een trottoir rijden als hij niet recht voor de helling staat. Anders kantelt een scootmobiel namelijk. Schuin de stoep op- en afrijden mág niet met een scootmobiel.
Dit wordt vaak vergeten bij wegwerkzaamheden.

Schrijf een reactie
+1
9 oktober 2017 | 06:17

Wendy van der Meulen

@Ella: Vanuit het project Amstelveenlijn is deze week het fietspad naast de Beneluxbaan ter hoogte van de Eleanor Rooseveltlaan 185 – 225 afgesloten. Dat komt omdat aannemer Denys in opdracht van Nuon Warmte bezig is met het inrichten van het werkterrein op het daar gelegen grasveld. Rondom kruispunt Kronenburg gaat Nuon Warmte de komende periode hun warmteleiding verleggen om ruimte te maken van de ombouw van de Amstelveenlijn. Of er vandaag vanuit andere projecten of onderhoudswerkzaamheden e.d. elders nog afsluitingen van fietspaden zijn, kunt u het beste even telefonisch contact opnemen met de gemeente Amstelveen (020-5404911). En bedankt voor uw tip! We geven dit door aan onze aannemer.

Schrijf een reactie
+1
Wil u dit bericht delen?