Home Over het project Werkzaamheden en planning Archief & Zoeken Contact English
Afbeelding

Extra weekendwerkzaamheden in mei (also English info)

Wendy van der Meulen | woensdag 1 mei 2019
Wendy

Drie weekenden waarin er door VITAL non-stop werd gewerkt voor de vernieuwing van de Amstelveenlijn (voormalige sneltram 51) zijn inmiddels achter de rug en we bedanken u allereerst  voor uw begrip en medewerking. Er is gelukkig veel werk verzet in de periodes dat tram 5 niet reed, met name het eerste weekend in maart hebben wij ook tegenslag gehad. Tegenslag die er voor zorgt dat er in het weekend van 18 en 19 mei wederom non-stop gewerkt wordt bij onder andere halte Zonnestein en tram 5 niet rijdt tussen station Amsterdam Zuid en Amstelveen Stadshart. De route van bus 45 kunt u onderaan dit nieuwsbericht downloaden. Uw reis kunt u plannen via 9292.nl.

Slechte weer in maart spelbreker

Door het slechte, natte weer in het weekend van 9 en 10 maart met deels een code oranje vanuit het KNMI was het voor VITAL niet mogelijk om de geplande groutankers in het kruisingsvlak Zonnestein/Beneluxbaan in te brengen. Deze groutankers zijn nodig om de bak op zijn plaats te houden. Voordat groutankers ingebracht kunnen worden, wordt er eerst een bouwsleuf gegraven en de 10 kV voedingskabel voor tram 5 veilig gesteld. Tijdens het weekend in maart liep deze bouwsleuf steeds vol met water en ontstond het risico op spoorverzakking waardoor tram 5 op maandagochtend 11 maart niet zou kunnen rijden. Toen hebben wij in overleg met VITAL het besluit genomen de ankerwerkzaamheden te stoppen. Zie ook het artikel ‘In weer en wind wordt er gewerkt’.

Andere mogelijkheden onderzocht

Omdat het afronden van de werkzaamheden in de weekenden cruciaal is voor het kunnen starten van de werkzaamheden in de zomer, hadden we voor alle zekerheid al een ‘reserveweekend’ aangevraagd voor tegenslag door weersomstandigheden. VITAL heeft  eerst grondig gekeken naar de verschillende mogelijkheden om de afgelaste werkzaamheden alsnog uit te voeren, en geprobeerd deze werkzaamheden in de daaropvolgende weekenden in te halen.

Dat is deels gelukt wat de groutankers betreft, maar hierdoor konden andere funderingswerkzaamheden weer niet uitgevoerd worden. Het inbrengen van groutankers en funderingspalen op dezelfde locatie gaat bijvoorbeeld niet samen. Ook mogen de kruispunten Kronenburg en Zonnestein niet tegelijkertijd afgesloten zijn. Het weekend van 15 en 16 juni is geen optie, want die zit te dicht op het moment dat de retourbemaling van het grondwater aan moet. De ankers bestaan onder meer uit grout (een soort cementmengsel) en dat moet uitgehard zijn voordat de retourbemaling aan kan. Alles tegen elkaar afwegend zijn we genoodzaakt om gebruik te maken van een extra weekend. We hopen op uw begrip hiervoor.

Funderingspalen worden de grond ingebracht bij de kruising Zonnestein tijdens één van de weekenden in april.

Foto: Gé Dubbelman

Extra weekend in mei: vrijdag 17 mei 19.00 uur – maandag 20 mei 7.00 uur (non-stop werkzaamheden)

Tram 5 is op zaterdag 18 en zondag 19 mei tussen station Amsterdam Zuid en Amstelveen Stadshart buiten gebruik. Pendelbus 45 verzorgt dan de verbinding tussen station Amsterdam Zuid en Busstation Amstelveen. VITAL gebruikt dit weekend om bij de kruising Zonnestein groutankers en funderingspalen in te brengen. Deze werkzaamheden vinden op het kruisingsvlak en aan de noordzijde van het kruispunt plaats. VITAL start op vrijdag 17 mei om 19.00 uur en werkt vervolgens non-stop door tot maandag 20 mei 7.00 uur.

Deze werkzaamheden veroorzaken zowel geluidsoverlast als verkeershinder. De kruising van Zonnestein is vanaf dit weekend tot en met woensdag 29 mei afgesloten. Verkeer wordt ter plaatse omgeleid. De kruising van Kronenburg is wel open. Op maandagochtend 20 mei om 5.35 uur moet tram 5 weer conform dienstregeling gaan rijden. In de nachten na het weekend vinden er eventueel onderhoudswerkzaamheden aan het spoor plaats. Ook dit kan ’s nachts geluidshinder geven.

Route van pendelbus 45 die ter vervanging van tram 5 rijdt tussen station Amsterdam Zuid en Amstelveen Busstation.

Ook werkzaamheden elders (overdag)

In hetzelfde weekend vinden er overdag tussen 7.00 en 19.00 uur ook activiteiten plaats bij de haltes Uilenstede, Kronenburg, Oranjebaan en Stadshart en het opslagterrein Gondel/Turfschip. Daarnaast vindt er aan- en afvoer van spoormaterieel plaats tussen de haltes Ouderkerkerlaan en De Boelelaan/VU.

Deze activiteiten gebeuren tijdens dit ‘reserveweekend’ met name om dat wat nu al gedaan kan worden ook te doen, in plaats van te wachten tot bijvoorbeeld de zomerbuitendienststelling. Een periode waarin sowieso al heel veel werkzaamheden moeten gebeuren.

Zuidas aan de slag bij station Amsterdam Zuid

In het weekend van 18 en 19 mei vinden er voor het project Zuidasdok werkzaamheden plaats naast station Amsterdam Zuid. Deze werkzaamheden hebben gevolgen voor het verkeer op de A10 Zuid en het openbaar vervoer. Treinverkeer van, naar en via de stations Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI is in dit weekend niet mogelijk. De A4 en A10 Zuid zijn afgesloten vanaf knooppunt Badhoevedorp in oostelijke richting. Kijk voor meer informatie op zuidas.nl.

In juni: tram 5 rijdt nog één weekend niet (non-stop werkzaamheden)

Op zaterdag 15 en zondag 16 juni rijdt tram 5 niet tussen station Amsterdam Zuid en Amstelveen Stadshart. Pendelbus 45 verzorgt dan de verbinding tussen station Amsterdam Zuid en Busstation Amstelveen. Bij Kronenburg en Zonnestein start VITAL met de aanleg van de ondergrondse waterkelders.

Documenten

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.
19 juni 2019 | 16:55

Hans

Klopt het dat tram 5 8 weken niet rijdt, ipv de eerder aangekondigde 6 weken? Dus van 8 juli tot en met 30 augustus ipv 14 juli t/m zondag 25 augustus? Zou wel slecht zijn dat dit opeens 2 weken langer duurt.

Schrijf een reactie
+1
20 juni 2019 | 04:10

Els de Canniere

@Hans: Deze informatie klopt niet. Tram 5 en 6 worden 6 weken uit dienst genomen en wel van 14 juli t/m 25 augustus. In die periode rijdt bus 45.

Schrijf een reactie
+1
20 juni 2019 | 07:13

Hans

@Els: Bedankt voor de informatie. Dan staat het verkeerd op de site van AT5, zie https://www.at5.nl/artikelen/194912/extra-overlast-verwacht-bij-ombouw-amstelveenlijn

Schrijf een reactie
+1
19 mei 2019 | 16:27

Inge

De nieuwe halte A.J. Ernstraat zou tussen 11 maart en 5 april afgebouwd worden (brief Amstelveenlijn 20-2-2019) Bestrating (is op een haar na gevild) maar technische installaties lijken mij niet klaar en het meubilair is er ook niet. en het is nu 19 mei.

Schrijf een reactie
+1
21 mei 2019 | 08:36

Els de Canniere

@Inge: Dag Inge. Deze maand wordt al het meubilair op de nieuwe halte geplaatst, zodat begin juni de technische stationssystemen getest kunnen worden

Schrijf een reactie
+1
11 mei 2019 | 09:51

anoniem

Zodra de metrolijn hersteld is en de metro weer rijdt…. worden er dan weer metro kranten bezorgd in de bakken ?

Schrijf een reactie
+1
13 mei 2019 | 12:05

anoniem

De “metrolijn” wordt niet hersteld en de “metro” gaat dus ook niet meer rijden.

Schrijf een reactie
+1
16 mei 2019 | 07:57

Danielle Opdam

@anoniem: Sneltram 51 wordt vervangen door een tram. Het is op dit moment nog niet duidelijk of de krantenbakken van Metro terugkomen. GVB bekijkt dat voor de nieuwe 15G tram op een later moment.

Schrijf een reactie
+1
9 mei 2019 | 20:38

Rob

Kunnen jullie de hekken bij de hoge halte “van Boshuizenstraat” stad-uit weghalen?
De halte is vrij van restmateriaal en zeker nog 2 maanden in gebruik vlgs. planning.
Scheelt een stuk omlopen voor o.m. hotel Holiday Inn en bewoners aldaar.

Schrijf een reactie
+1
17 mei 2019 | 08:18

Els de Canniere

@Rob: Deze hoge halte aan de van Boshuizenstraat is sinds de buitendienststelling van sneltram 51 bouwterrein en kan niet meer opengesteld worden als openbare ruimte. Komende weken zal op deze halte steeds meer materiaal opgeslagen worden door VITAL als voorbereiding op de zomer 6-weekse buitendienststelling.

Schrijf een reactie
+1
19 mei 2019 | 16:22

Inge

De van de Amstelveenlijn ontvangen brief dd 20-2-2019 vermeldt dat tussen 14 juli en 22 juli de huidige Van Boshuizenstraathalte wordt afgebroken, Dan vanaf 30 juli tot 19 augustus wordt de nieuwe Van Boshuizenstraathalte gebouwd. Hoe kan die oude halte dan in dienen als materiaalopslag?

Schrijf een reactie
+1
20 mei 2019 | 09:41

Els de Canniere

@Inge: De halte van Boshuizenstraat heeft op dit moment 2 perrons. Bij het lage perron stopt tram 5, bij het hoge perron stopte voorheen sneltram 51. Sinds de buitendienststelling van sneltram 51 is het hoge perron bouwterrein en niet meer toegankelijk voor reizigers. Het lage perron blijft in gebruik voor reizigers van tram 5.

Schrijf een reactie
+1
20 mei 2019 | 17:09

Inge

Mevrouw Cannegieter, u reageert op Rob over dit onderwerp met Komende weken zal op deze halte steeds meer materiaal opgeslagen worden door VITAL als voorbereiding op de zomer 6-weekse buitendienststelling”. Ik stel mijn vraag nu anders: hoe kan men met afbreken van station Van Boshuizenstraat starten op 14 juli als het vol ligt met materiaal?

Schrijf een reactie
+1
21 mei 2019 | 08:43

Els de Canniere

@Inge: Dag Inge. Komende weken wordt op de hoge halte van Boshuizenstraat materiaal opgeslagen dat gebruikt zal worden tijdens de zomer 6-weekse buitendienststelling. Zodra de buitendienststelling van tram 5 op 14 juli ingaat, zal dat materiaal eerst verspreid worden over de andere werkterreinen, voordat de sloop van de halte van Boshuizenstraat start.

Schrijf een reactie
+1
2 mei 2019 | 19:12

E.C. Ossendrijver

Hoe zit het met de werkzaamheden bij de Keizer Karelweg voorbij het viaduct (ik bedoel in zuidelijke richting)? Hoelang en op welke dagen is de weg daar dicht? Kun je er nog langs met de auto?

Schrijf een reactie
+1
3 mei 2019 | 14:42

Danielle Opdam

@E.C. Ossendrijver: Vanaf maandag 6 mei tot maandag 1 juli 2019 is de Keizer Karelweg tussen Keizer Karelplein en Handweg dicht. De Van der Hooplaan blijft open. Meer informatie over deze werkzaamheden en de wegomleidingen is te vinden op de website van de gemeente Amstelveen; http://www.amstelveen.nl/keizerkarelplein

Schrijf een reactie
+1
Wil u dit bericht delen?