Home Over het project Werkzaamheden en planning Archief & Zoeken Contact English 日本語
Foto bij
vrijdag 19 april 2019

Aanleg werkspoor tussen halte Westwijk en opstelterrein

Wendy van der Meulen

VITAL is in september 2018 gestart met werkzaamheden op dit terrein. Momenteel wordt het voorste gedeelte van het opstelterrein gebruikt als opslag-/werkterrein voor werkzaamheden elders op het traject van de Amstelveenlijn. Om ook materialen per spoor aan en af te kunnen voeren legt VITAL een tijdelijk werkspoor aan vanaf halte Westwijk naar het opstelterrein. Wat houden deze werkzaamheden in?

Werkzaamheden 6 tot en met 10 mei

Vanaf maandag 6 mei start VITAL met het aanleggen van het werkspoor vanaf halte Westwijk naar het opstelterrein. Zo wordt een onderlaag van ballast aangebracht, waar de dwarsliggers en spoorstaven op komen. Ook komt er een tijdelijke overweg bij de J.C. van Hattumweg. Deze werkzaamheden duren t/m vrijdag 10 mei.

Vanaf maandag 13 mei wordt het werkspoor gebruikt voor het aan- en afvoeren van materialen. Tijdens deze transporten zet VITAL verkeersregelaars in bij de tijdelijke overweg en de kruising zal stapvoets gepasseerd worden. Eén van de voornaamste activiteiten die vanaf dan tot en met eind augustus plaatsvindt op dit opslag-/werkterrein is het zeven van ballast. Omwille van duurzaamheid wil VITAL zoveel mogelijk materiaal hergebruiken en reinigen ze de oude ballast door het te zeven. De aan- en afvoer van de ballast gaat grotendeels via het werkspoor. Wel zijn er naast het werkspoor ook nog steeds vrachtwagentransporten nodig.

Aanleg definitieve spoor volgt later

Vanaf het najaar 2019 vindt de inrichting van het definitieve opstelterrein plaats, inclusief het doortrekken van het definitieve spoor vanaf de halte Westwijk naar het opstelterrein en het maken van de overweg op de J.C. van Hattumweg. Wij informeren u op een later moment over deze werkzaamheden en wat het voor u betekent.

Gevolgen voor verkeer en omgeving

De belangrijkste praktische zaken en de gevolgen voor verkeer en omgeving:

  • Het realiseren van het tijdelijke werkspoor en ook het laden en lossen van materialen kan geluidsoverlast geven.
  • Het gedeelte van de J.C. van Hattumweg gelegen tussen de Bovenkerkerweg en de Meerlandenweg is van 6 t/m 10 mei afgesloten voor het verkeer. Omleidingsroutes worden ter plaatse aangegeven.
    Voor auto’s en vrachtverkeer: Noorddammerweg –> Asserring –> Sacharovlaan –> Hammarskjöldsingel –> Burgemeester Wiegelweg –> Bovenkerkerweg (en vice versa).
    Voor fietsers: De fietsdoorsteken bij de Marjoleinlaan en Simon Vestdijklaan zijn afgesloten. Fietsers worden via halte Westwijk omgeleid.
  • Voor de aanvoer van bouwmaterialen rijden de vrachtwagens via de nabijgelegen Meerlandenweg en Noorddammerweg.
  • Een deel van de werkzaamheden, namelijk het aanbrengen van de ballast en het plaatsen van de dwarsliggers en spoorstaven, vindt buiten de openbare weg plaats. VITAL gebruikt hiervoor de huidige bouwroutes en in- en uitrit richting het opstelterrein.
  • De woningen blijven bereikbaar voor nood- en hulpdiensten.
  • Het aanleggen van het werkspoor vindt plaats op reguliere werktijden. Dat is van maandag tot en met zaterdag tussen 7.00 en 19.00 uur.

Activiteiten buiten reguliere werktijden

In onze brief van 9 april met kenmerk CAVL/OVG/5912 gaven we aan dat er op het opslag-/werkterrein ook activiteiten zijn buiten de reguliere werktijden. Dit is tijdens de weekendwerkzaamheden (non-stop) op 19 t/m 23 april en 14 t/m 17 juni en in de periode 14 juli t/m 26 augustus (dagelijks van 7.00 tot 23.00 uur en incidenteel ’s nachts).

Heeft u vragen? Stel ze hier.

10 mei 2019 | 09:59

Danielle Opdam | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

Update werkzaamheden aanleg werkspoor:
De werkzaamheden voor het aanleggen van het werkspoor zijn vooralsnog uitgesteld. Dit heeft te maken met de eerdere verleggingswerkzaamheden van Gasunie.

reageer op Danielle Opdam | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
Wil u dit artikel delen?