Home Over het project Werkzaamheden en planning Archief & Zoeken Contact English 日本語
Foto bij
vrijdag 29 maart 2019

24/7 werkzaamheden tijdens 2 weekenden in april, tram 5 rijdt niet (also English info)

Els de Canniere

In het weekend van 13-14 april en het paasweekend 20-22 april werkt VITAL non stop door bij de haltes Kronenburg, Zonnestein en het Stadshart. Tijdens deze weekenden rijdt er geen tram 5 tussen station Zuid en Amstelveen Stadshart. Wat betekent dit voor het openbaar vervoer en welke werkzaamheden vinden er dan plaats?

Op zaterdag 13, zondag 14, zaterdag 20, zondag 21 en maandag 22 april rijdt tram 5 niet tussen station Zuid en Amstelveen Stadshart. Pendelbus 45 verzorgt dan de verbinding tussen Station Zuid en Amstelveen Busstation. Tram 5 rijdt wél tussen Station Zuid en Westergasfabriek. De route van bus 45 kunt u onderaan dit nieuwsbericht downloaden. Uw reis kunt u plannen via 9292.nl. VITAL werkt deze weekenden non stop door bij de haltes Kronenburg, Zonnestein en het Stadshart. Deze werkzaamheden zorgen voor veel geluidsoverlast. Ook is er sprake van verkeershinder, tevens voor de bussen 45 en 55 die op hun route bijvoorbeeld te maken krijgen met rijstrookafzettingen. Op maandagochtend 15 april en dinsdagochtend 23 april om 5.35 uur moet tram 5 weer conform dienstregeling gaan rijden.

Foto bij
Route van pendelbus 45 die ter vervanging van tram 5 rijdt tussen Station Zuid en Amstelveen Busstation.

Vrijdag 12 april 19.00 uur – maandag 15 april 7.00 uur (non stop werkzaamheden)

  • Vervanging bovenleidingspalen en spoorwerkzaamheden bij halte Stadshart

VITAL gebruikt dit weekend om bij halte Amstelveen Stadshart de bovenleidingspalen te vervangen. Dit houdt in het aanleggen van nieuwe palen inclusief funderingen, en het verwijderen van de oude palen. Ook voeren we spoorwerkzaamheden uit, zoals het vernieuwen van ballast. VITAL start op vrijdag 12 april om 19.00 uur en werkt vervolgens non-stop door tot maandag 15 april 7.00 uur. Lees meer over deze werkzaamheden.

  • Funderingswerkzaamheden en spoorvervanging bij haltes Kronenburg – Zonnestein

In hetzelfde weekend gaat VITAL aan de slag bij Kronenburg en Zonnestein met het uitvoeren van funderingswerkzaamheden in het spoorbed en in het kruisingsvlak bij Zonnestein (het plaatsen van funderingspalen en ankers die de bak op z’n plaats houden), ondersteuning bouwen voor de wegdekken van de ovaalrotonde bij Zonnestein, en een stuk spoor vervangen ten noorden van kruising Kronenburg. VITAL start op vrijdag 12 april om 19.00 uur en werkt vervolgens non stop door tot maandag 15 april 7.00 uur. Geluidsoverlast is helaas niet te vermijden. Ook is er verkeershinder omdat de kruising van Zonnestein gedurende dit weekend voor de uitvoering van deze werkzaamheden is afgesloten. De kruising van Kronenburg is dan wel open. Aan- en afvoer van materiaal vindt plaats via het spoor en gebeurt In de nachten voor dan wel na het weekend. In de nachten na het weekend vinden er eventueel ook onderhoudswerkzaamheden aan het spoor plaats. Ook dit kan ’s nachts geluidshinder geven. Dit geldt voor alle weekenden dat tram 5 niet rijdt.

  • Neutraliseren spoor bij halte A.J. Ernststraat

Zondag 14 april gaat VITAL overdag aan de slag bij halte A.J. Ernststraat met het neutraliseren van het spoor. Dit houdt in dat het spoor wordt los gemaakt, doorgeslepen, en wordt er neutraalspanning in het spoor getrokken om in de toekomst spoorspattingen bij koude/warmte te voorkomen. VITAL start op zondag 14 april om 7.00 uur en werkt door tot 15.00 uur.

  • Aan- en afvoer van bouwmaterialen op de opslag-/werkterreinen bij Gondel-Turfschip, Ouderkerkerlaan en Opstelterrein

Deze activiteiten vinden in dit weekend overdag, in de nachten en op zondag plaats.

Vrijdag 20 april 19.00 uur – dinsdag 23 april 7.00 uur (non stop werkzaamheden)

  • Funderingswerkzaamheden en spoorvervanging Kronenburg – Zonnestein

VITAL gebruikt dit weekend om bij Kronenburg en Zonnestein funderingswerkzaamheden in het spoorbed en in het kruisingsvlak bij Kronenburg (het plaatsen van funderingspalen en ankers die de bak op z’n plaats houden) uit te voeren, de ondersteuning te bouwen voor de wegdekken van de ovaalrotonde bij Kronenburg, en een stuk spoor te vervangen ten zuiden van kruising Zonnestein. VITAL start op vrijdag 19 april om 19.00 uur en werkt vervolgens non stop door tot dinsdag 23 april 7.00 uur. Geluidsoverlast is helaas niet te vermijden. Ook is er verkeershinder omdat de kruising van Kronenburg gedurende dit weekend voor de uitvoering van deze werkzaamheden is afgesloten. De kruising van Zonnestein is dan wel open. Aan- en afvoer van materiaal vindt plaats via het spoor en gebeurt in de nachten voor dan wel na het weekend. In de nachten na het weekend vinden er eventueel ook onderhoudswerkzaamheden aan het spoor plaats. Ook dit kan ’s nachts geluidshinder geven.

  • Vernieuwen spoor en kruisingsvlak bij halte Stadshart

VITAL gaat in het paasweekend ook aan de slag in het Stadshart om het spoor en de betonplaatfundering te verwijderen, nieuwe fundering aan te brengen, nieuw spoor en wissel, en de overweg van het kruisingsvlak te vernieuwen, en de spoorligging voor de toekomstige situatie bij kruising Beneluxbaan/Handelsweg te verhogen. VITAL start op vrijdag 19 april om 19.00 uur en werkt vervolgens non-stop door tot dinsdag 23 april 7.00 uur. Lees meer over deze werkzaamheden. 

  • Afbouw nieuwe halte A.J. Ernststraat

In dit weekend bouwt VITAL nieuwe halte AJ Ernststraat verder af. Hiervoor zal een rijstrook afgezet zijn. VITAL is aan het werk bij de A.J. Ernstraat tussen 7.00 uur en 19.00 uur.

  • Aan- en afvoer van bouwmaterialen de opslag-/werkterreinen bij Gondel-Turfschip, Ouderkerkerlaan en Opstelterrein

Deze activiteiten vinden in dit weekend overdag, in de nachten, op zondag en op maandag plaats.

15-16 juni: tram 5 rijdt ook dit weekend niet

Op zaterdag 15 en zondag 16 juni rijdt er geen tram 5 tussen Station Zuid en Amstelveen Stadshart. Pendelbus 45 verzorgt dan wederom de verbinding tussen Station Zuid en Busstation Amstelveen. VITAL gebruikt dit weekend om de waterkelders bij Kronenburg en Zonnestein te ontgraven en voorbereidingen te treffen ten behoeve van de zomerbuitendienststelling van tram 5.

Een kijkje in de keuken van VITAL

Sharita Ramlakhan van VITAL coördineert de aankomende buitendienststellingen van tram 5, de periodes waarin de lijn niet kan rijden en wordt vervangen door bussen. Ze vertelt waarom de buitendienststellingen nodig zijn, wat erbij komt kijken en wat de gevolgen ervan zijn.

Lees hier het interview met haar.

Foto bij
Buitendienststellingcoördinator Sharita: "Militaire operatie, maar we zijn er klaar voor!"

Heeft u vragen? Stel ze hier.

13 juni 2019 | 19:51

Rob

Ik lees over een nieuw tramstation op de Arnold Schönberglaan, voor zowel de 5, 24 en de nieuwe Amstelveenlijn, ik heb een aantal vragen; 1. Gaan al deze trams de drukke Parnassusweg kruizen zoals we bij de oude lijn 51 hadden? 2. Hoe gaat lijn 5 dan richting stad-in, achterlangs het station via de Beethovenstraat? en 3. Hoe wordt de overstap van lijn 5 richting het busstation op de Strawinskylaan?

reageer op Rob
18 juni 2019 | 13:01

Danielle Opdam | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

@Rob: dank voor de vragen. De antwoorden zijn:
1. Ja, alle trams gaan de Parnassusweg kruizen. Ter hoogte van de nog te realiseren Schönberglaan wordt een T-splitsing gemaakt als aansluiting op de Parnassusweg. De tramlijnen 5, 24 en de Amsteltram zullen hier afslaan van de Parnassusweg naar de Schönberglaan. Deze kruising wordt mogelijk geregeld met verkeerslichten.
2. Tramlijn 5 gaat via het nieuwe tramstation rijden aan de zuidzijde van de OV terminal. En dan bij de Beethovenstraat onder de treinsporen doorgaan richting Westerpark.
3. In de eindsituatie kunnen reizigers van de tram op de bus overstappen door gebruik te maken van de passages van de OV terminal. Het nieuwe tramstation ligt direct aan de zuidzijde van de OV terminal en het nieuw te realiseren busstation direct aan de noordzijde van de OV terminal aan het Matthijs Vermeulenpad.

reageer op Danielle Opdam | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
12 juni 2019 | 12:24

Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

Update mobiele puinbreker bij Gondel/Turfschip: Het breken van het puin gaat iets minder snel dan verwacht, waardoor er vandaag en morgen tot 19.00 uur doorgewerkt wordt.

reageer op Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
31 mei 2019 | 08:26

Danielle Opdam | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

Update start mobiele puinbreker bij Gondel/ Turfschip: Vanaf aanstaande maandag 03 juni wordt de mobiele puinbreker op het terrein Gondel/ Turfschip geplaatst om het puin te verwerken. Deze puinbreker is t/m 14 juni in werking. De werktijden zijn als volgt:
• Van 03 t/m 07 juni: van 08.00 t/m 17.00 uur
• Van 11 t/m 14 juni: van 07.30 t/m 17.00 uur
Nadat het puin gebroken is, brengt VITAL geen puin meer naar dit terrein.

Het terrein wordt na 14 juni nog wel gebruikt als opslag- en regulier werkterrein. Er blijven vrachtwagenbewegingen om spullen aan- en af te voeren.

reageer op Danielle Opdam | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
21 mei 2019 | 10:45

tim

Goedenmiddag, ik zie dat het kruispunt op Zonnesteijn wederom afgesloten is. Enig idee voor hoelang deze keer?
mvg Tim

reageer op tim
21 mei 2019 | 13:50

Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

@Tim: Deze afsluiting duurt t/m 29 mei.

reageer op Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
29 april 2019 | 10:23

Danielle Opdam | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

Update kruispunt Kronenburg: Voor het uitvoeren van afrondende werkzaamheden is het kruisingsvlak Beneluxbaan/Rembrandtweg/Saskia van Uylenburgweg tot en met 2 mei dicht voor al het verkeer. Oost-west verkeer is hierdoor niet mogelijk. Rechts afslaande bewegingen zijn wel mogelijk, evenals het doorgaande noord/zuid verkeer op de Beneluxbaan. Vanaf 3 mei is de kruising bij Kronenburg weer open.

reageer op Danielle Opdam | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
25 april 2019 | 20:39

Nico

Tot en met de halte Sportlaan zijn er overzichten hoe het er bouwkundig uit gaat zien, maar over de verdere haltes is er niets te vinden, m.n. halte Meent waar ook een toegang aan de noordzijde zou komen voor de gebruikers die halte Gondel moeten missen.
Ook de halte Poortwachter waar de bus meer ruimte gaat krijgen om zijn draai te maken is niets over te vinden.
Is het mogelijk daar meer informatie over te plaatsen.

reageer op Nico
29 mei 2019 | 08:35

Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

@Martijn Roos: Ik moet je helaas teleurstellen, maar we plaatsen niet alle technische tekeningen op onze site.

reageer op Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
13 mei 2019 | 13:00

Martijn Roos

Hallo Wendy,
Voor mijn eigen Amstelveenlijn archief zal ik het leuk vinden, als jullie de technische doorsnede tekeningen , van de nieuwe haltes hier kunnen doen posten. Ik zie hier alleen de technische documenten van de nieuwe halte Meent. Hoor het wel.

Groet,
Martijn

reageer op Martijn Roos
2 mei 2019 | 11:01

Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

@Nico: Van de nieuwe situatie halte Meent hebben we plaatjes die meer duidelijkheid geven over het eindbeeld. Van Poortwachter zijn er alleen technische bestanden.
Impressie van eindsituatie halte Meent
3D model impressie van eindsituatie halte Meent

reageer op Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
25 april 2019 | 18:17

anoniem

Hoi,

Bij het artikel over de werkzaamheden bij Kronenburg en Zonnestein meldden jullie dat alles goed verlopen is, maar de kruising./oversteek op de Beneluxbaan bij Kronenburg is veel langer dicht dan aan was gekondigd. Sterker nog er is NIETS over gecommuniceerd. Apart. Ging toch iets niet goed dan, want is meer verkeershinder…en eea was niet op tijd af.!?

reageer op anoniem
27 april 2019 | 11:21

anoniem

Heerlijk die nietszeggende termen voorbereidende en afrondende werkzaamheden. Als burger heb je er niets aan de weg is gewoon dicht.

Snap niet waarom deze informatie niet simpelweg actief is gecommuniceerd door Amstelveenlijn en pas na vraag wordt gemeld. Er worden goedbetaalde communicatiemedewerkers voor ingehuurd, toch?

reageer op anoniem
26 april 2019 | 12:34

Danielle Opdam | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

@anoniem: Voor het uitvoeren van afrondende werkzaamheden is het kruisingsvlak Beneluxbaan/ Rembrandtweg/ Saskia van Uylenburgweg tot en met 2 mei dicht voor al het verkeer. Oost-west verkeer is hierdoor niet mogelijk. Rechts afslaande bewegingen zijn wel mogelijk, evenals het doorgaande noord/ zuid verkeer op de Beneluxbaan. Vanaf 3 mei is de kruising bij Kronenburg weer open.

reageer op Danielle Opdam | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
24 april 2019 | 09:08

Nicolette

Wanneer kunnen voetgangers de Beneluxbaan bij Zonnestein weer oversteken?

reageer op Nicolette
24 april 2019 | 10:06

Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

@Nicolette: Naar verwachting is het nieuwe kruispunt Zonnestein eind 1e kwartaal 2020 weer open voor voetgangers en fietsers.

reageer op Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
23 april 2019 | 11:43

Angelique

Wanneer gaat bij tramhalte onderuit de werkzaamheden beginnen?

reageer op Angelique
25 april 2019 | 12:54

Danielle Opdam | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

@Angelique: De werkzaamheden bij halte Onderuit beginnen op 14 juli tot 26 augustus. De planning van alle werkzaamheden kun je hier bekijken: https://www.amstelveenlijn.nl/werkzaamheden-en-hinder/.

reageer op Danielle Opdam | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
21 april 2019 | 17:17

Anonieme burger zonder antwoord

Wanneer nemen jullie communicatie eens serieus?
Mijn simpele vraag over het feit of je wel of niet mag fietsen over de Sportlaankruising wordt niet eens beantwoord via e-mail, telefoon, face-to-face.

reageer op Anonieme burger zonder antwoord
24 april 2019 | 10:10

Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

@Anonieme burger zonder antwoord: Onze excuses dat we uw vraag nog niet hebben beantwoord. Naar verwachting is het nieuwe kruispunt Sportlaan eind 1e kwartaal 2020 weer open voor fietsers. Lopend met de fiets aan de hand kunt u overigens nu al het kruispunt oversteken.

reageer op Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
21 april 2019 | 13:50

Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

Update kruispunt Kronenburg: Voor het uitvoeren van afrondende werkzaamheden is het kruisingsvlak Beneluxbaan/Rembrandtweg/Saskia van Uylenburgweg tot en met 30 april dicht voor al het verkeer. Oost-west verkeer is hierdoor niet mogelijk. Rechts afslaande bewegingen zijn wel mogelijk, evenals het doorgaande noord/zuid verkeer op de Beneluxbaan. Vanaf 1 mei is de kruising bij Kronenburg weer open.

reageer op Wendy van der Meulen | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
11 april 2019 | 14:53

Danielle Opdam | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

Update werkzaamheden halte Ouderkerkerlaan:
Op zaterdag 20 april van 7.00 – 19.00 uur vinden bij halte Ouderkerkerlaan sloopwerkzaamheden plaats. Tijdens de weekendbuitendienststelling van 19 – 22 april zijn er tevens 24/7 aan- en afvoeractiviteiten op het opslagterrein bij deze halte.

reageer op Danielle Opdam | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
10 april 2019 | 09:14

Angelique

Wanneer gaan ze aan halte onderuit beginnen?

reageer op Angelique
10 april 2019 | 11:41

Els de Canniere | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram

Halte Onderuit wordt vernieuwd in de zomerperiode van 14 juli tot 26 augustus. De planning van alle werkzaamheden kun je hier bekijken: https://www.amstelveenlijn.nl/werkzaamheden-en-hinder/.

reageer op Els de Canniere | Gemeente Amsterdam, Metro en Tram
Wil u dit artikel delen?