Home Over het project Werkzaamheden en planning Archief & Zoeken Contact English 日本語
Foto bij
woensdag 18 juli 2018

Vanaf september meer werkzaamheden Amstelveenlijn

Wendy van der Meulen

Vanaf september start VITAL met diverse werkzaamheden die nodig zijn voor het ombouwen van metro/sneltram 51 tot een hoogwaardige tramverbinding tussen Westwijk en station Amsterdam Zuid. Tot op heden is VITAL vooral bezig geweest met het uitwerken van het ontwerp van de nieuwe Amstelveenlijn en het uitvoeren van een aantal kabel- en leidingverleggingen. De werkzaamheden vanaf september betekenen helaas ook dat de hinder voor omwonenden, wegverkeer en OV-reizigers start.

Bouwrijp maken opstelterrein

Begin september start VITAL met het bouwrijp maken van het opstelterrein in de Noorder Legmeerpolder, gelegen ten zuiden van de J.C. van Hattumweg. Dit bestaat met name uit grondwerkzaamheden. Ter plaatse kunnen deze werkzaamheden zorgen voor verkeershinder.

Verwijderen groen

Eind september verwijdert VITAL groen rondom de te realiseren ongelijkvloerse kruispunten bij de haltes Kronenburg, Zonnestein en de Sportlaan. Alleen dat groen wordt verwijderd dat nodig is om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Tijdens het verwijderen van groen kan er sprake zijn van verkeershinder vanwege tijdelijke rijbaanafzettingen op de Beneluxbaan.

Watercompensatie en verleggen Beneluxbaan bij ongelijkvloerse kruispunten

In oktober begint VITAL met het aanleggen de watercompensatie en de tijdelijke wegen bij de kruisingen Beneluxbaan/Rembrandtweg en Beneluxbaan/Zonnestein. Ter hoogte van deze kruispunten wordt de Beneluxbaan tijdelijk naar buiten toe verlegd, zodat er ruimte ontstaat om de ongelijkvloerse kruispunten te kunnen realiseren. Deze werkzaamheden stonden oorspronkelijk begin 2019 gepland, maar starten nu circa drie maanden eerder. Bij de kruising Beneluxbaan/Sportlaan staat het verleggen van de Beneluxbaan begin 2019 gepland.

Hinder voor wegverkeer en OV-reiziger

Het verleggen van de Beneluxbaan betekent dat er op een aantal momenten hinder is voor het wegverkeer. Met name als de tijdelijke wegen aangesloten moeten worden op de bestaande. Voor openbaar vervoer reizigers die gebruik maken van de halte Kronenburg hebben deze werkzaamheden eveneens gevolgen. Vanwege de verkeersveiligheid en de -doorstroming wordt halte Kronenburg al vanaf begin januari 2019 buitengebruik genomen in plaats van begin maart. Reizigers van tram 5 kunnen dan gebruik maken van een tijdelijke halte die 250 meter naar het zuiden ligt. Deze halte kan echter niet gebruikt worden door de reizigers van sneltram 51.

Informatiebijeenkomsten en meer informatie

In het najaar wordt er een aantal informatiebijeenkomsten georganiseerd, als eerste in september voor omwonenden van de haltes Kronenburg en Zonnestein. Ondernemers en instellingen langs de Beneluxbaan zullen eveneens nader worden geïnformeerd. Ook komt er de komende tijd meer informatie over genoemde werkzaamheden op onze site beschikbaar. Automatisch op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor onze maandelijkse e-nieuwsbrief via info@amstelveenlijn.nl.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

19 augustus 2018 | 10:51

Sophie

Klopt het dat bus 55 al gaat rijden vanaf september tussen westwijk en oranjebaan vanwege de werkzaamheden bij sportlaan etc.? Op welke datum gebeurt dit precies?

reageer op Sophie
18 augustus 2018 | 14:13

Cees Sitvast

Op het routekaartje van de tijdelijke buslijn 55 zie ik dat halte Westwijk komt te vervallen. De eindhalte van lijn 55 zou Sacharovlaan worden. Dit moet een misverstand zijn (hoop ik toch). Het kan niet waar zijn dat de bewoners van het zuidoostelijke deel van Westwijk zo’n stuk moeten lopen naar de eerste halte! Toch..?

reageer op Cees Sitvast
31 juli 2018 | 15:26

T. Denninger

Wanneer stopt de 51 met rijden van en naar de Westwijk. En hoe gaat de bus 55 dan rijden?

reageer op T. Denninger
15 augustus 2018 | 11:22

Wendy

@Anoniem: De bushalte van bus 55 bij de Sacharovlaan komt op het bedrijventerrein Legmeer te liggen en rijdt vandaar rechtstreeks door naar halte De Eindhoeve. Volgens Googlemaps is het circa 7 minuten/600 meter lopen van deze bushalte naar de huidige sneltramhalte Spinnerij.

reageer op Wendy
6 augustus 2018 | 14:47

anoniem

Ik neem toch aan dat de pendelbus ook stopt ter hoogte van Bovenkerkerweg – spinnerij -Poortwachter. Niet alleen Sacharovlaan en dan pas weer Einhoeve mag ik hopen! Dan zouden all medewerkers van het bedrijventerrein bij de Spinnerij bijna 15 minuten moeten lopen om bij 1 van deze halte’s te komen! Weet iemand het antwoord?

reageer op anoniem
2 augustus 2018 | 07:37

Wendy

@T. Denninger: In de nacht van zaterdag 2 naar zondag 3 maart 2019 rijdt sneltram 51 zijn laatste rit. Zondagochtend 3 maart start dan bus 55 met rijden. U vindt hier de route van bus 55.

reageer op Wendy
Wil u dit artikel delen?