Home Over het project Werkzaamheden en planning Archief & Zoeken Contact English 日本語
Foto bij
woensdag 19 juli 2017

Kennismaken met de nieuwe 15G tram

Wendy van der Meulen

De nieuwe 15G trams van GVB rijden vanaf medio 2019 in Amsterdam. Kennismaken kan deze zomer al. Een model op ware grootte van een deel van de tram (de mock-up) wordt geëxposeerd op een bijzondere plek in Amsterdam. Reizigers en andere geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen en kennismaken met deze nieuwe tram. Van binnen én van buiten. En meestemmen over interieurvarianten.

Kennismaken met de tram?

Dat kan via GVB. Geïnteresseerden kunnen zich online aanmelden via: gvb.nl/nieuwetram. Op die pagina kan een datum (26 juli, 11, 12 of 16 augustus) en een tijdslot gekozen worden. Na het invullen van het aanmeldformulier, en als er ruimte is op het gekozen tijdslot, volgt een bevestiging via e-mail. Deze e-mail geldt tevens als toegangsbewijs. Zonder aanmelding is de expositie niet vrij toegankelijk. Vol = vol.

Maar ook… via Amstelveen Inzicht! Samen met Amstelveen Inzicht organiseren we deze zomer twee excursies naar de remise Lekstraat in Amsterdam waar het tramdeel te bekijken is. De excursiedata zijn: donderdag 10 en donderdag 24 augustus. Meer informatie over het programma en hoe aan te melden vindt u op amstelveeninzicht.nl. Wees er snel bij, want ook hier geldt vol = vol.

UPDATE: BEIDE EXCURSIES VIA AMSTELVEEN INZICHT! ZIJN INMIDDELS VOLGEBOEKT! WEL ZIJN ER NOG ENKELE PLEKKEN BESCHIKBAAR BIJ DE KIJKDAGEN VAN GVB.

Medio 2019

GVB heeft 63 trams (met een optie tot 60 extra trams) besteld bij de Spaanse fabrikant CAF. De aankoop van deze nieuwe trams gebeurt in opdracht van Vervoerregio Amsterdam en in samenwerking met de gemeente Amsterdam. De nieuwe trams gaan naar verwachting vanaf medio 2019 rijden. Ze gaan oudere modellen vervangen en gaan te zijner tijd onder meer rijden op de vernieuwde Amstelveenlijn. In ieder geval een deel van de vloot 63 nieuwe trams krijgt een Amsterdamse R-net kleurstelling (net zoals de GVB-metro’s).

Meer over de nieuwe trams

Heeft u vragen? Stel ze hier.

8 augustus 2017 | 19:50

Darko

mijn trams gaan 2 x lichter worden dus kunnen ze sneller optrekken op de amstelveenlijn waar ze stations willen schrappen. Maar ook minimaal 2 keer zo snel. Plus de aanschafkosten moeten ook veel lager dan normaal per tram. En als laatste ze kunnen met 2 meter langer (en dezelfde breedte) ongeveer 60 personen meer vervoeren dan de huidige 14 en toekomstige 15g trams.?sneller ?beter ?sterker GO ZASTAVA!

reageer op Darko
22 juli 2017 | 08:14

Cees

Ik heb een foto gezien van de mock-up tram in de remise Lekstraat. Is het front van de mock-up gelijk aan die van de uiteindelijke tram? Het front van de tram wijkt nl af van de tekeningen die in omloop zijn. Het front die op de tekeningen te zien zijn is vele malen mooier.

reageer op Cees
25 juli 2017 | 14:41

Projectteam

@Cees: Dank voor je reactie. De (ontwerp)tekeningen zijn artist impressions. Ook de beelden van de nieuwe 15G tram die je op onze website ziet staan, zijn artist impressions. De foto’s die van de mock-up van de 15G tram zijn gemaakt, kunnen natuurlijk wat afwijken van de echte situatie terplekke. Maar je kunt stellen dat de mock-up in de remise bij GVB een getrouw beeld geeft van hoe de tram straks vanaf medio 2019 zal zijn. Het wordt dan uiteraard wel in ander materiaal uitgevoerd en mogelijk kan er nog iets veranderen naar aanleiding van de zogenaamde design review, daar is de mock-up (fase) natuurlijk ook voor bedoeld. Wellicht vind je het leuk om ook kennis te komen maken en de mock-up met eigen ogen te bekijken en de verschillen terplekke met het projectteam 15G van GVB te bespreken. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden voor een van de twee excursies via Amstelveen InZicht, of een van de open dagen die GVB organiseert. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. We raden je wel aan om snel in te schrijven, want er blijkt veel animo voor te zijn. Wie weet tot ziens! (Harold)

reageer op Projectteam
Wil u dit artikel delen?