Home Over het project Werkzaamheden en planning Archief & Zoeken Contact English 日本語
Foto bij
donderdag 22 februari 2018

Omgevingsmanager Harold Topper : Ik beschouw mezelf als een soort oliemannetje

Aan de vernieuwing van de Amstelveenlijn werken heel veel mensen, in de buitenlucht en achter de schermen. Onze serie ‘Langs de lijn’ geeft die harde werkers een gezicht. Wie zijn zij? Wat beweegt hen? En wat doen zij buiten werktijd? Dit keer hebben we Harold Topper geïnterviewd.

Harold Topper werkt als omgevingsmanager bij het Projectteam Amstelveenlijn. “De kern van wat ik doe is samenwerking. Een project als het onze is tijdelijk te gast in de stad. We zijn onlosmakelijk verbonden met die locatie. We beïnvloeden de omgeving, en de omgeving heeft invloed op ons. Ik beschouw mezelf als een soort oliemannetje, een verbindingsofficier voor het regisseren van interactie tussen partijen en het opbouwen van duurzame relaties. In de praktijk betekent dat: contact onderhouden met bewoners en bedrijven, vragen beantwoorden en overleggen met partijen als de gemeente Amstelveen, GVB en de overige lopende projecten, zoals de A9 en ZuidasDok. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor het doorlopen van benodigde wettelijke procedures zoals bestemmingsplanwijzigingen.”

Harold beseft dat het woord ‘omgeving’ in zijn functienaam de indruk wekt dat hij vooral extern werkt. “Maar dat klopt niet. Er gaat ook veel tijd op aan interne afstemming. Omgevingsmanagement is eigenlijk een wat vreemde term. Want een omgeving laat zich niet managen. Een bewoner maakt zelf wel uit wat hij van een project als dit vindt. En een partij als de gemeente heeft soms, heel begrijpelijk, een andere kijk op de zaken dan wij hier bij het Projectteam. Mijn werk draait daarom om het informeren en betrekken van alle partijen en het kennen van de belangen van de verschillende betrokken partijen. Op basis van die belangen kunnen we afgewogen keuzes maken, wat niet hetzelfde is als ‘iedereen te vriend houden’.”

Harold (33) heeft een technische achtergrond, civiele techniek, maar kwam er al snel achter dat hij, wat hij noemt, de ‘softe kant’ interessanter vindt. “Ik vind het leuk om te schakelen tussen alle niveaus, van bewoner tot wethouder. En te bewaken dat we betrouwbaar en voorspelbaar handelen. Ik begrijp de techniek, maar ik hoef niet zo nodig over mijn eigen brug te rijden.”

Zit het werk erop, dan gaat Harold’s vrije tijd op aan quality time met partner Patricia en hun zoontje Laurens, lekker eten en daarna de pondjes er weer van af zweten tijdens een partijtje badminton. “En ik reis ook heel graag. Zuid-Afrika is momenteel favoriet, een prachtig land.”

Heeft u vragen? Stel ze hier.

Wil u dit artikel delen?