Home Over het project Werkzaamheden en planning Archief & Zoeken Contact English 日本語
Foto bij
donderdag 26 juli 2018

Gebiedsconciërge Gerard Bres : Iedereen mag mij aanspreken.

Aan de vernieuwing van de Amstelveenlijn werken heel veel mensen, in de buitenlucht en achter de schermen. Onze serie ‘Langs de lijn’ geeft die harde werkers een gezicht. Wie zijn zij? Wat beweegt hen? En wat doen zij buiten werktijd? Deze keer: Gerard Bres, Gebiedsconciërge van VITAL.

Een nieuwe functie, eentje die zich écht langs de lijn bevindt: de gebiedsconciërge. Amsterdammer Gerard Bres heeft de eer om bij de Amstelveenlijn de allereerste te zijn die deze nieuwe rol vervult. “Ik doe elke werkdag tussen 10 en 12 uur een inspectieronde op plekken waar wordt gewerkt”, legt hij uit. “Ik bekijk hoe het werk verloopt en of er verbeterpunten zijn. Staan de hekken veilig? Hebben de bouwers hun werkterrein netjes achtergelaten? Zijn er dingen omgevallen of verzakt? Of zijn er klachten van omwonenden?” Het afhandelen van dat laatste is misschien wel Gerard’s belangrijkste taak. “Ik ben de ogen en oren ván het project en vóór de mensen die wonen en werken nabij de bouwterreinen. Ik loop duidelijk zichtbaar rond, met mijn oranje vest aan, en iedereen is welkom om mij aan te spreken over het werk.”

De gebiedsconciërge werkt voor hoofdaannemer VITAL. Gerard (48) is de eerste en er volgen later meer, als er op meerdere plekken wordt gewerkt. “Nu is het vooral nog voorbereidend werk. Daarom ben ik nog niet fulltime”, zegt Gerard. “Ik hoop dat ik uiteindelijk een volledige werkweek kan doen. Ik ben erg blij met deze baan. Ik was tuinman maar werd afgekeurd, en was een tijd werkloos. Nu ben ik weer aan de slag. En voor mijn fysieke conditie is dit werk – met zijn combinatie van lopen, zitten en staan – ideaal.”

Gerard is momenteel te vinden op de plekken waar kabels en leidingen worden opgegraven en verlegd: bij de haltes Kronenburg en Zonnestein en bij de J.C. van Hattumweg, niet ver van de halte Westwijk. “Ik begon met dit werk begin dit jaar en toen werd het nog even heel koud”, herinnert Gerard zich. “Het vroor zo’n vijftien graden op een gegeven moment! En precies in die periode ging het mis. Er werd gegraven voor de kabels en leidingen. Door de verplaatsing van de grond raakten straatputten verstopt en overstroomde een fietspad. En die vloedgolf bevroor meteen.”

Gerard kwam direct in actie, volgens een vaste aanpak: hij maakte foto’s, gaf er uitleg  bij, en stuurde dit verslagje via een speciale groepsapp naar collega’s in het Projectteam Amstelveenlijn. “Zo doen we dat elke keer als er iets is. De collega’s beoordelen de situatie en kijken of er iets moet gebeuren. In dit voorbeeld was dat natuurlijk vanzelfsprekend. Nog dezelfde middag kwam er een puttenzuiger en een machine met strooizout.”

Nu het zomer is, is het voor Gerard een stuk aangenamer om zijn rondjes te doen. En als het werk erop zit, pakt hij de tram terug naar huis, in de Nieuwmarktbuurt. “Leuk om daar te wonen, maar ook wel erg druk. Maar ik heb een leuke hobby: paardrijden! Dat doe ik met mijn vriendin Sandra bij pensionstal ‘t Ilpendammertje, in het landelijke gebied ten noorden van Amsterdam, waar haar paard staat. Heerlijk rustig.”

Heeft u vragen? Stel ze hier.

Wil u dit artikel delen?