Home Over het project Werkzaamheden en planning Archief & Zoeken Contact English
Afbeelding

Scootmobiels en de nieuwe trams

Wendy van der Meulen | woensdag 9 november 2016
Wendy

Scootmobiels, mogen ze straks nou wel of niet mee in de nieuwe trams op de Amstelveenlijn? Het idee leeft van niet, maar het antwoord is ja, mits… Hoe zit dat precies?

Nu versus straks

In principe verandert er feitelijk niets als we de huidige situatie vergelijken met de nieuwe situatie, na het ombouwen van de Amstelveenlijn. In de huidige situatie geldt namelijk al dat scootmobiels in de sneltram en metro slechts onder bepaalde voorwaarden mogen worden meegenomen. Die voorwaarden zijn opgenomen in de Algemene voorwaarden stads- en streekvervoer 2015 (de Vervoersvoorwaarden) en gelden voor al het OV in de stad. In de voorwaarden staat dat scootmobiels maximaal 120 cm lang, 70 cm breed en 109 cm hoog moeten zijn om mee te mogen in het OV. Deze voorwaarden zullen straks ook van toepassing zijn op de nieuwe trams die op de Amstelveenlijn en in de rest van de stad gaan rijden.

Handhaving in tram makkelijker

Dat het in de praktijk vaak zo is dat scootmobiels met een grotere afmeting dan toegestaan is in de sneltram (en metro) oogluikend worden toegelaten, heeft te maken met het feit dat het voor GVB tot nu toe moeilijk te handhaven is. Op de sneltram is geen conducteur aanwezig en de bestuurder zit in een afgesloten cabine voorin. Bovendien, als er voldoende ruimte in de sneltram is wil GVB daar ook niet moeilijk over doen door scootmobiels van grotere afmeting niet toe te laten. In trams is handhaving wel mogelijk en dat gebeurt dus ook in de praktijk.

Zaak bij College voor de Rechten van de Mens

Recentelijk is hier ook een zaak over geweest bij het College voor de Rechten van de Mens. Dat betrof een klacht van een reiziger aan GVB over de ontoegankelijkheid voor scootmobiels in de nieuwe trams voor de Amstelveenlijn. Er zou hierdoor sprake zijn van discriminatie in het openbaar vervoer vanwege handicap of chronische ziekte.

Het College heeft op 5 oktober 2016 de zaak behandeld en op 28 oktober was de uitspraak. Die luidde dat, op basis van de huidige informatie, er door GVB niet wordt gediscrimineerd vanwege een handicap of chronische ziekte. De nieuwe trams zullen namelijk toegankelijk zijn voor scootmobiels met een maximale omvang van 120 cm lang, 70 cm breed en 109 cm hoog. Ook komt er per tramstel in ieder geval één plaats voor een hulpmiddel, zoals een scootmobiel. Hiermee wordt voldaan aan artikel 4.14 uit de Vervoersvoorwaarden. Aandachtspunt is volgens het College wel dat het in de praktijk dan niet zo mag zijn dat op grond van artikel 4.16 gebruikers met een hulpmiddel op grond van veiligheidsoverwegingen stelselmatig worden geweigerd in de tram of ander OV.

Lees meer over de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens.

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.
Wil u dit bericht delen?